Slecht nieuws: er is een link gevonden tussen friet en een vroege dood
Misschien kun je toch beter voor de salade gaan.
Het mag geen nieuws heten dat patat niet denderend is voor je gezondheid, maar dat het zó erg is, wisten zelfs wij niet. Onderzoek van de American Journal of Clinical Nutrition wijst namelijk uit dat het eten van gefrituurd voedsel je kans op een vroege dood verhoogt. De vraag is natuurlijk wat je meer waard is: je leven of een tweewekelijkse portie goudbruine rakkers.
Acht jaar lang bestudeerden de onderzoekers 4.400 mannen en vrouwen tussen 45 en 79 jaar. Aan het einde van het onderzoek waren dat er 236 minder. De wetenschappers konden op basis van hun voedingsschema's concluderen dat mensen die 1 á 2 keer per week frituurvoedsel eten, 50% meer kans hebben om vroeg de pijp uit te gaan. Om uit te sluiten dat er geen addertje onder het gras zat, onderzocht men ook of aardappels van invloed waren op hun gezondheid. Ze ondervonden (gelukkig!) dat er geen enkele relatie was tussen piepers en vroege piekers.
Natuurlijk moet je dit onderzoek daarom – net als dat patatje – met een korreltje zout nemen, aangezien er niets of niemand specifiek naar patat wijst als dader. Toch kun je er zeker baat bij hebben als je je minder vaak aan de frituurpan vergrijpt. Je kunt natuurlijk ook groentefriet maken, mocht je echt niet zonder kunnen.
Wees in elk geval gewaarschuwd!