Conditie opbouwen? Wissel hardlopen af met zwemmen

'Zwemmen verbetert hardloopprestaties en vice versa.'

© Getty Images

Hoe-zwemmen-je-hardloopprestaties-kan-verbeteren_img900.jpg

Na jaren te hebben gekeept, was de koek op en viel mijn voetbalteam uiteen. Ineens had ik zeeën van tijd, wat mijn gemis naar beweging alleen maar versterkte. Op een willekeurige zondagmiddag (voorheen wedstrijddag) besloot ik een einde te maken aan mijn inactiviteit door de stoute schoenen aan te trekken – hardloopschoenen om precies te zijn.

Vol goede moed ging ik op pad en had meteen het gevoel dat dit misschien wel mijn nieuwe hobby kon worden. Na 1.4 kilometer, om precies te zijn, was die droom echter volledig vervlogen en vervangen door duizeligheid, sterretjes en dramatisch gehijg - ik was immers niet voor niets de keeper van het team. Mijn conditie was nog kariger dan die van m’n astmatische overgrootmoeder. Amper 20 minuten later lag ik op de bank en met gevoelens van ontevredenheid en teleurstelling. Het was duidelijk: ik had nog een lange weg te gaan als ik echt fit wilde worden.

Een nieuwe fase

Ik schakelde hulp in van hardloopexpert Rob Vreenegoor, die mij in 7 weken de fijne kneepjes van hardlopen leerde. Stapje voor stapje (letterlijk), schroefde ik de kilometers op en amper 2 maanden later liep ik mijn eerste 18 kilometer. Misschien wel de langzaamste 18 kilometer in de geschiedenis van hardlopen, maar toch.

‘In zo’n korte tijd. Hoe dan?‘ Vraag je je misschien af .

Hardlopen is een vrij belastende sport voor het lichaam, waardoor mensen – vooral in het begin – makkelijk last krijgen van blessures. Hierdoor was het ook voor mij lastig (lees: onmogelijk) om elke dag te rennen, hoe graag ik dat ook wilde. Daarom besloot ik mijn hardloopsessies af te wisselen met actieve rust, in de vorm van zwemmen. Op deze manier bleef de belasting op m’n lichaam minimaal en werkte ik ondertussen verder aan mijn conditie.

Bewezen effectief

Dit was destijds geheel mijn eigen theorie, gebaseerd op logisch denken. Maar achteraf blijkt dit ook in de praktijk bevestigd, door onderzoek van One Poll. Hierin gaf 90 procent van de 1.572 ondervraagden aan dat ze beter presteren en zich fitter voelen als ze hardlopen met zwemmen combineren. Goeie statistieken, niet?

Voor mij zag de week er als volgt uit:

Maandag: Banenzwemmen
Dinsdag: Hardlopen - Korte loop
Woensdag: Rustdag
Donderdag: Hardlopen Intervaltraining
Vrijdag: Banenzwemmen
Zaterdag: Rustdag
Zondag: Hardlopen - Lange duurloop

Het is erg gaaf om te merken dat je van 1.4 kilometer hardlopen naar 18 kilometer kunt klimmen, puur door jezelf te blijven pushen op meerdere gebieden. En het bijzondere was dat het zwemmen op den duur ook een steeds prominentere plek in m’n leven kreeg. Sportieve doelen verplaatsten zich ook naar het zwembad, met als gevolg ik ook daar sneller en beter wilde presteren. Ik had het gevoel dat zwemmen mijn hardloopprestaties verbeterde en andersom. Dit zorgde ervoor dat mijn conditie in korte tijd haast exponentieel toenam, zonder enige vorm van blessures.

De perfecte superset

Los van wat het met mijn conditie deed, was het fysieke aspect ook erg interessant. Na het hardlopen is het onderlichaam nodig aan rust toe, wat fijn is aangezien zwemmen dit lichaamsdeel amper belast. Bij zwemmen ligt de nadruk weer vooral op de schouders en romp, die weer de dans ontspringen bij het hardlopen. Door deze disciplines af te wisselen, krijgt je lichaam dus het volledige pakket van beweging. Wat ook op esthetisch vlak goed terug te zien is aan een mooi ontwikkelde rug- en schouderpartij dankzij het zwemmen, en zeer gedegen benen dankzij het hardlopen. En door zwemmen en hardlopen als actief herstel in te zetten, worden afvalstoffen in je spieren beter afgevoerd waardoor het lichaam sneller herstelt. Oftewel, win-win-combinaties alom.

Het geheim van Speedo

Het moge duidelijk zijn dat deze combinatie echt voelt als een geheim binnen het hardlopen. Daarom heeft Speedo een brug geslagen om hardlopers de voordelen van zwemmen te laten ervaren. Op Speedo.nl/trainingplans.html vind je diverse trainingsschema’s, waar je op ieder niveau mee kunt beginnen.

Benieuwd welk plan het best is voor jou?

Als je 2.30 minuten of meer nodig hebt om 100 meter te zwemmen, adviseren wij je het #Make1KWet trainingsplan voor beginners.
Als je 100 meter kan zwemmen in 1.45 - 2.30 minuten, kun je beginnen bij het #Make1KWet trainingsplan voor half-gevorderden.
Als je 100 meter kan zwemmen in 1.45 minuten of minder, probeer dan het #Make1KWet trainingsplan voor gevorderden.

Kijk ook even op Youtube-kanaal van Speedo voor tips & tricks.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?