Drie voedselmythes om permanent uit je geheugen te wissen

Eet jij zo gezond mogelijk? Lees dit.

© Getty Images

Drie-voedselmythes-om-permanent-uit-je-geheugen-te-wissen.jpg

Sommige mythes hebben wij mannen iets te graag hardnekkig in ons systeem zitten. Met behulp van de wetenschap wissen we deze 3 mythes voor eens en voor altijd uit ons geheugen.

Koolhydraten in de avond maken je dik

Het klopt natuurlijk dat je energieverbruik daalt in de avond en als je net gaat slapen. Tijdens je vroege slaap verbruik je 35% minder energie dan normaal, maar in de REM-slaap neemt dit juist weer maximaal toe. Als je dus diep aan het dromen bent gaat je lichaam weer meer calorieën verbranden, volgens de European Journal of Clinical Nutrition. Daarbovenop komt nog dat als je veel tijd besteed in de sportschool je Resting Metabolic Rate (RMR) toeneemt tijdens je slaap. RMR is hoeveel calorieën je lichaam verbruikt op een dag.

Het eten van veel koolhydraten tijdens het avondeten heeft nog een ander voordeel. Het zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, koolhydraten verhogen de bloedconcentraties van het aminozuur tryptofaan, wat ervoor zorgt dat jij je slaperig gaat voelen. Uit onderzoek van de University of Sydney bleek dat mensen die een high-carb avondmaal naar binnen werkten sneller in slaap vielen. Slapen en koolhydraten zijn dus een perfecte combinatie om calorieën te verbranden.

Roomboter is slecht voor je gezondheid

Deze mythe is aardig in diskrediet gebracht door een meta-analyse van 72 studies met een totaal van 600 duizend mensen uit 17 landen. Het eten van verzadigd vet had namelijk geen verband met het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek van de British Medical Journal liet zien dat de kans op sterfte onder mannen met hartklachten zelfs groter werd als zij over gingen op margarine. Boter is juist een bron van de vitamines A, D, E en K. Pak jij de boter maar uit de koelkast en maak een heerlijk botergerecht.

Groente koken is altijd het beste

Nog steeds je broccoli aan het koken? Onderzoekers van de Zhejiang University uit China raden je aan om groenten te stomen. Dit is de beste manier om je nutriënten, zoals oplosbare vezels, vitamine C en glucosinolaat intact te houden. Eten opwarmen in de magnetron kwam als tweede uit de test, wat dus beter is dan roerbakken of koken wat betreft behouden van nutriënten. Rauw of pittig eten is zelfs nog gezonder voor je. Eet een hele rode peper en je hebt 150% van je dagelijkse vitamine C behoefte binnen. Dit is natuurlijk alleen voor de échte bikkels.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?