Nieuwe manier om vetpercentage te berekenen: de RFM
Voor deze manier van vet meten hoef je niet eens op de weegschaal.
© Getty Images

Wanneer je traint voor een esthetisch doel of een goede gezondheid zijn er allerlei manieren om dit bij te houden. Het gewicht op de weegschaal zegt vrij weinig. Spieren wegen immers meer dan vet en lange mensen zullen meer kilo’s met zich meedragen dan kleinere mensen. De meest gebruikte manier om aan te geven of er sprake is van een gezond gewicht is de BMI. Deze welbekende index geeft de verhouding tussen gewicht en lengte aan. Onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles voegen hier nog een nieuwe methode aan toe. In Scientific Reports verscheen afgelopen zomer de RFM.
Nu is het nog de BMI die het meest gebruikt wordt om te stellen of iemand op gezond gewicht is. Het zegt iets over je gewicht in verhouding met je lengte en werkt prima voor de gemiddelde Europeaan. Het probleem van de nauwkeurigheid van de BMI is dat ethnische afkomst, spiermassa en leeftijd factoren zijn waar ook rekening mee gehouden dient te worden. Zo kan iemand die enorm gespierd is, een te hoog BMI hebben. Wat je eigenlijk precies wilt weten is hoe veel van je lichaamsgewicht uit vet bestaat. Dit wordt aangegeven in vetpercentages.
Vetpercentages kunnen op verschillende manieren worden berekent. Bijvoorbeeld met een huidplooimeting of een scan. Dit zijn tests die je aan de professional wilt overlaten en die vaak behoorlijk prijzig zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegt waardoor de meeste mensen geen flauw idee hebben van hun vetpercentage.
Dit is waar de RFM om de hoek komt kijken. De onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center wilden een eenvoudige formule vinden die het vetpercentage inschat, een manier die mensen gewoon gratis thuis kunnen toepassen. Er zijn meer dan 400 verschillende formules getest, waarvan de RFM de meest nauwkeurige bleek. De RFM staat voor Relative Fat Mass en stelt je in staat je vetpercentage uit te rekenen aan de hand van je lengte en tailleomvang.
Zelf rekenen
RFM kun je als volgt berekenen: 64 – (20 x lengte / taille ). Een voorbeeldsom: Stel je bent 1 meter 90 en hebt een tailleomvang van 75 centimer. Dan deel je 190 door 75 en doe je dit keer 20. Deze uitkomst haal je van 64 af en dan blijft het vetpercentage, in dit geval 14%, over. Hoe lager je vetpercentage hoe beter jou lichaam in shape is. Ook verminderd een gezond vetpercentage het risico op allerlei aandoeningen. Lichaamsvet is echter essentieel en beschermt onze organen, dus ga niet lager dan 5%. Houd er ook rekening mee dat oudere mensen gemiddeld een lagere lichaamsdichtheid hebben en het dus naarmate je ouder wordt normaal is dat je vetpercentage ook wat toeneemt. Lees dit artikel als je nog meer wilt weten over het ideale vetpercentage.
Dankzij de RFM kunnen we nu allemaal gemakkelijk ons vetpercentage bijhouden. Weg met de huidplooimeters en dure scans, een meetlint en rekenmachine zijn voldoende. Bereken eens in de maand opnieuw je vetpercentage om zo je vorderingen in kaart te brengen.