Waarom je minstens één keer in je leven moet kitesurfen, volgens pro-kiter Kevin Langeree

"Er is altijd uitdaging. Je speelt met moeder natuur en dat gevoel wat je krijgt, die kracht in die kite, dat is magisch. Je hebt echt het gevoel dat je kunt vliegen", aldus Langeree.

© Men's Health

Waarom-je-minstens-een-keer-in-je-leven-moet-kitesurfen-volgens-pro-kiter-Kevin-Langeree.jpg

Een sport waar je fitter dan ooit en loeisterk van wordt en een beregoed uithoudingsvermogen van krijgt? Nee, je hoeft niet aan de gewichten te gaan hangen – pak gewoon een vlieger!

We hebben het natuurlijk over kitesurfen. Eén van de tofste, intensiefste watersporten die er bestaat. Onze eigen Martyn de Jong (die sinds jaar en dag zes keer per week in sportschool staat) kreeg een kitesurf-les van Kevin Langeree en zelfs hij moest toegeven: “Goh… best wel zwaar dit, ja.”

Dan nu over Langeree: 30 jaar, professioneel kitesurfer en meervoudig King of the Air. Dat betekent dat hij een aantal keer de eerste plek heeft behaald in ’s werelds grootste kitesurf-wedstrijd. Best een prestatie. Daarbij reist hij de hele wereld over om zoveel mogelijk te kitesurfen, wedstrijden mee te pakken en kitesurf-clinics te geven. “Ik wil altijd de beste zijn”, is zijn motto. We gingen met hem in gesprek om meer te weten te komen over de magie van het kitesurfen.

“Ik was gelijk verslaafd aan kitesurfen - dat heet 'het kite-virus'"

Hoi Kevin, jij kitesurft en dat is niet de meest voor-de-hand-liggende sport… Hoe heb je kitesurfen überhaupt ontdekt?

“Ik ben opgegroeid aan de Nederlandse kust, later verhuisden we naar de Antillen, waar ik voor het eerst te maken kreeg met watersport. Ik zeilde veel, dat vond ik al te gek. Later kreeg ik een vlieger. Dat heeft alles in gang gezet. Toen ik erachter kwam dat ik én kon gaan vliegeren en tegelijkertijd in het water kon zijn mét het gevoel dat ik zelf ook kon vliegen, was het voor mij al snel duidelijk.”

Wilde je er ook meteen je geld mee verdienen?

“Nee, ik deed het eerst puur voor mijn plezier. Toen ik twaalf werd, vroeg ik voor mijn verjaardag mijn eigen kite-spullen aan m’n ouders. Ik moest de helft bijleggen en dan was het een deal. De keuze was simpel: of m’n zakgeld sparen, of mijn droom achterna. Het werd dus dat tweede. Toen ik veertien was deed ik mee aan mijn eerste wedstrijd – die won ik. Toen wist ik dat ik dit op professioneel niveau wilde voortzetten.”

Wat gebeurde er toen je voor het eerst op een kiteboard stond?

“Ik was gelijk verslaafd. Dat heet het kite-virus. Als je dat gevoel eenmaal hebt gehad, die kick hebt gekregen, dan wil je gewoon gelijk naar buiten. Als je een zuchtje wind ziet ben je klaar. Als je dat eenmaal hebt meegemaakt, weet je precies wat het is, maar dat moet je echt eerst voelen.

Inderdaad, voor onze lezers die nog nooit hebben gekitesurft, maar het willen proberen: hoe voelt kiten?

“Dat is bijna niet te beschrijven. Je moet het echt zelf proberen en voelen, maar het is voor mij het vetste wat er is. Er is gewoon altijd uitdaging… je speelt met moeder natuur en dat gevoel wat je krijgt, die kracht in die kite, dat is magisch. Je hebt echt het gevoel dat je kunt vliegen.”

Heb je ook andere surfsporten geprobeerd?

“Ja, ik golfsurf fanatiek en ik SUP [stand-up paddleboarding, red.] ook fanatiek.”

Wat is voor jou het verschil tussen golfsurfen en kiten?

“Het is allebei heel vet. Met kiten heb je alleen vaker betere omstandigheden. Nederland is niet echt een golfsurfland, maar met kiten heb je hier vaak genoeg wind, dus kan je bijna altijd naar buiten. Ik moet wel zeggen: áls er dan een keer goede golven zijn, vind ik golfsurfen ook geweldig om te doen.”

Nog even over alle wedstrijden die je doet en hebt gedaan… ben je competitief?

“Ja, mega. Soms misschien te. Nou ja niet té, maar ik ben wel heel competitief. Ik wil altijd de beste zijn. Ik zie wel in dat dat niet altijd de juiste weg is, zeker niet op sociaal gebied.”

“Mijn record staat nu op 28,3 meter hoog springen. Dat wil ik graag naar de 30 meter krijgen."

Vertel?

“Kiten is een heel sociale sport. Je hebt altijd iemand nodig die je kite oplaat, bijvoorbeeld. We helpen elkaar dus. Twee jaar geleden deden we Red Bull King of the Air. Ik viel en ik verloor m’n board, maar mijn tegenstander pakte ‘m op gaf hem aan me terug. Ik zoud at zelf nooit doen waarschijnlijk, puur omdat ik te competitief ben, dat is wel een realisatiemomentje. Het geeft wel gelijk de positieve en goede sfeer van de kitesurfwereld weer, dat zeker.”

Je hebt een flink aantal wedstrijden gewonnen. Wat is je volgende doel?

“Mijn record staat nu op 28,3 meter hoog springen. Dat wil ik graag naar de 30 meter krijgen. "Het kan altijd beter", is mijn motto. Dus daar ga ik dan ook voor. Ik probeer mezelf altijd te pushen – je zult ook zien dat als je zelf gaat kiten, je dat ook doet. Stapje voor stapje, maar je maakt grote sprongen. Letterlijk en figuurlijk.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar kitesurfen? Volg Kevin via zijn eigen YouTube-kanaal en Instagram.

Check vooral eens op welke plekken in Nederland je eens een les kunt volgen. Het is niet noodzakelijk om dicht bij de zee te wonen, als er water (bijvoorbeeld een meer) in de buurt is, is de kans groot dat er in de buurt kite-lessen worden aangeboden.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?