Dit is waarom je je altijd zo goed voelt na bier
Proost, op je gezondheid!
De reden waarom het leven je toelacht als je bier drinkt, ligt minder voor de hand dan je denkt. Het is niet omdat het zo lekker smaakt of vanwege het feit dat je het altijd drinkt tijdens sociale gelegenheden. Nee, het antwoord ligt verscholen in de ingrediëntenlijst van dit overheerlijke drankje.
Volgens onderzoekers van de Friedrich-Alexander-Universität (FAU) is het geluksgevoel te danken aan een substantie in bier, genaamd hordenine. Dat stimuleert - net als dopamine - bepaalde receptoren in je hoofd waar geluksgevoelens worden aangemaakt. In tegenstelling tot dopamine worden deze receptoren alleen via G-eiwitten geactiveerd, waardoor het gevoel nog langer aanhoudt - en dat is fijn!
De onderzoekers ontdekten dit bij een experiment naar het effect van 13.000 verschillende voedingsstoffen op de hersenen. Uiteindelijk werden er slechts 17 componenten geselecteerd en kwam dit stofje in bier als winnaar uit de bus. Erg toevallig en ook erg goed nieuws voor je vrijdagavond, niet?
En, voor alle niet-bierdrinkers: je kunt het ook gewoon in een potje kopen. Scheelt weer een helse kater.