Van dit drankje krijgt je testosteron een boost

Hoe meer je drinkt, hoe lager je oestrogeenniveaus en hoe hoger je testosterongehaltes. Kortom, pure winst!

© Getty Images - Drazen_

gettyimages-896396872.jpg

Er is een drankje dat al sinds mens en heugenis door menig liefhebber wordt gedronken. Het goedje kent diverse gezondheidsvoordelen, maar nu blijkt dat het ook je testosteron een boost kan geven. Al geraden waar het over gaat? Koffie natuurlijk.

Onderzoekers van de Harvard University analyseerden data van ruim vijftienduizend en zevenduizend vrouwen en mannen die hadden deelgenomen aan de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study. Het doel? Achterhalen of koffie invloed had op peptide levels, oestrogeenniveaus, testosterongehalte en een aantal andere hormonen.

Vergeleken met de niet-koffieleuters hadden liefhebbers van het zwarte - die vier of meer koppen koffie per dag dronken - lagere concentraties van oestron (-6,4 %, totale oestradiol (-5,7%) en vrije oestradiol (- 8,1% ). Zowel oestron als oestradiol zijn geslachtshormonen die vallen in de groep oestrogenen, ook wel vrouwelijke hormonen genoemd.

De testosteronlevels daarentegen stegen bij zowel mannen als vrouwen aanzienlijk. Zowel de vrije testosteronlevels (mannen +3,6% en vrouwen 7,3%) als de totale testosterongehaltes (5,3% bij mannen, 9,3% bij vrouwen) waren stukken hoger.

De effecten zijn dosisafhankelijk, wat simpel gezegd betekent: hoe meer, hoe beter. Bij vier of meer koppen werden de grootste effecten waargenomen.

Maar is het wel verstandig om zoveel koffie te drinken? Ja en nee. Het is namelijk niet aan te raden om vier koppen koffie - dat neer komt op 400 milligram cafeïne - per dag te overschrijden, omdat er dan negatieve effecten kunnen optreden. Maar niet getreurd - het onderzoek toonde aan dat ook mét cafeïnevrije koffie vergelijkbare effecten worden bereikt.

Kies je koffie op basis van CGA

Het heeft dus vrij weinig met het cafeïnegehalte van je drankje te maken. Het heeft – waarschijnlijk – wél iets te maken met de meer dan duizend biologisch actieve verbindingen in je bakkie pleur. Hoewel veel van hen ontstekingsremmend en anti-oxiderend zijn, is er één absolute koning op dit gebied - chlorogeenzuur of CGA. Let daarom bij het uitkiezen van je koffie op het volgende:

  • Kies voor Keniaans, Ethiopisch of Colombiaans, omdat koffiebonen die op grote hoogte en in de buurt van de evenaar worden geteeld de hoogste hoeveelheid CGA hebben.
  • Gearomatiseerde melanges hebben meestal geen hoog CGA-gehalte omdat ze meestal bonen van een mindere kwaliteit en een laag CGA-gehalte gebruiken. De kunstmatige smaak doet de behoefte aan goed smakende, hoge CGA-bonen namelijk teniet.
  • Lichte en medium gebrande koffies behouden CGA, terwijl donkere gebrande ze vernietigen.
  • Gebruik - indien mogelijk - vers gemalen koffiebonen. Voorgemalen versies hebben meestal geen smaak en bevatten weinig CGA.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?