Zo stop je voor altijd met roken

Afkicken van nicotine is moeilijk. Lees hier hoe het je gaat lukken.

© Getty Images - Erik Jonsson / EyeEm

Zo-stop-je-voor-altijd-met-roken.jpg

Sigaretten worden duurder, maar je salaris gaat niet omhoog. Ook wordt de inhoud van je longen er niet beter op. Reden genoeg om eindelijk te kappen met die stinkstokken. Zelfs als je een sigaretje op z’n tijd ‘niet zo’n probleem’ vindt, kunnen er nogal nare gevolgen aan vast zitten.

Als je het moeilijk vindt om een goede motivatie te vinden om te stoppen met roken, bedenk je dan dat je longen gitzwart worden en bijna geen lucht meer binnenkrijgen. Zuurstoftank, iemand?

Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de natuur en volgende generaties, want sigaretten zorgen voor een CO-2-uitstoot waar je ‘u’ tegen zegt.

Goed, genoeg gepredikt. Tijd voor de harde cijfers:

  • 30-40 procent van de rokers wilt stoppen, maar vinden het erg moeilijk.
  • 60 procent van de rokers geeft aan het lastig te vinden om een hele dag niet te roken
  • 70 procent van de rokers steekt de eerste sigaret aan binnen een uur na ontwaken.

Als jij een roker bent die wilt stoppen, lees dan verder voor 4 gouden tips die je zeker gaan helpen.

1. Sport

Mensen die sporten wanneer ze snakken naar een sigaret hebben de meeste kans om hun verlangen te stillen, ontdekt een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Addiction. Onderzoekers zeggen dat sporten zorgt voor afleiding en een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand en zelfbeheersing, waardoor je minder impulsief wordt. Daarnaast heeft roken een slechte invloed op je sportprestaties.

2. Spread the word

Rokers die struggles op social media delen, zijn succesvoller met stoppen – en clean blijven – dan mensen die hun steun offline zoeken, ontdekte een onderzoek van de University of Georgia. Dus zet je Facebook aan en zoek een stoppen-met-roken-groep om met lotgenoten in contact te komen.

3. Meer groenten en fruit

Meer groenten en fruit eten kan je helpen stoppen met roken én langer rookvrij te blijven, volgens een onderzoek uit 2012 van de University of Buffalo. Hunkeren naar een sigaret en eten hebben een sterke link en worden vaak met elkaar verward, zeggen de onderzoekers. Door ervoor te zorgen dat je veel vezels binnenkrijgt, voel je je meer verzadigd en zie je daadwerkelijke trek niet aan voor trek in een sigaret.

4. Financiële beloning

Volgens onderzoekers van de Boston University School of Medicine kan een financiële beloning het verschil maken bij rokers. Om dit te achterhalen, bestudeerden zij het rook- en stopgedrag van 350 proefpersonen. Na zes maanden bleek dat ruim 10 procent van de groep met beloning nog steeds gestopt was. Bij de groep zonder beloning was dat nog minder dan 1 procent.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?