Dit gebeurt er als je een week stopt met snoozen
Struggles for life.
© Getty Images - Bernd Opitz

Ik heb een ongezonde relatie met mijn snoozeknop. Als in, ik druk er twee tot drie keer op, elke ochtend… op twee verschillende wekkers (de een is een echte wekker, de ander is mijn iPhone.
Als ik eenmaal uit bed kom, ben ik best een levendig ochtendmens. Ik ga hardlopen, maak ontbijt en bereid mezelf voor op de dag, alles voor mijn werk dat om 09.00 uur begint. Maar, als het op fysiek uit bed komen aankomt, ben ik een ramp. Kort geleden merkte ik dat mijn ochtendritueel in het geding kwam door die snoozeknop, en dat ik steeds later op mijn werk aan kwam. Niet de bedoeling. Nou is het op zich ook niet eerlijk dat de herfst kortere dagen heeft, maar ik heb die niet. Ik moest mezelf dus de vraag stellen: zorgde al dat snoozen er echt voor dat ik moeilijker de deur uit ging? En wat als ik gewoon mijn wekker zette op de tijd dat ik echt wakker wilde worden, in plaats van een half uur van tevoren?
Onderzoeken tonen aan dat velen onder ons het gevoel dat ze ’s morgens niet uit bed kunnen komen, herkennen. Dat komt doordat we na wekker 1 weer in slaap vallen en we een nieuwe slaapcyclus in gaan dat sowieso wordt verstoord. En zelfs al weten de meesten van ons dit wel, toch vallen we terug op die zogenaamde 10 minuten extra in de ochtend. Ik besloot dat het tijd was om mijn patroon te doorbreken en de snoozeknop een hele week uit mijn leven te bannen om te zien of het daadwerkelijk verschil zou maken. Zo ging het.
Al zet ik mijn wekker later dan normaal omdat ik nu niet zou snoozen, toch vond ik het lastig mezelf ervan te weerhouden toch op die knop te drukken. Wanneer mijn alarm om 06.15 uur ging, lag ik een paar minuten in bed terwijl ik mijn uiterste best deed m’n ogen te openen voor ik 5 minuten lang rechtop ging zitten. Ik was nog steeds in bed, maar ik was wakker en dat vond ik op zich al een overwinning. Ik bracht ook meer tijd door op mijn telefoon. Verving ik nu de ene ongezonde gewoonte voor de andere? Voor ik mezelf uit bed schopte, checkte ik mijn mail en Facebook en nam daar langer de tijd voor dan normaal. Dit deed ik trouwens elke dag van het experiment. Ik snap dat dit puur uitstelgedrag is, maar buiten de dekens was het ook zo koud en warmte is gewoon chill. Plus, mijn kat lig altijd aan m’n voeten en dat vind ik awesome.
Wanneer ik eindelijk wakker was, was ik wel sneller
Ik timede niet hoe lang het duurde voor ik mijn sportkleding aan had en de deur uit was, wat ik wel deed in de snoozedagen daarvoor. Ik denk dat ik wel echt sneller was op de dagen dat ik zonder snoozen uit bed ging. Misschien bereidde die telefoontijd mijn hersenen voor op het moment dat ik me zou gaan aankleden en de dag zou gaan beginnen. Deze week ging ik elke dag 5 tot 10 minuten eerder de deur uit dan hiervoor.
Ik nam de tijd om mijn ontbijt te eten
Normaal gesproken maak ik een smoothie of prop ik wat eieren in m’n mond terwijl ik door mijn Instagram heen ga, maar de minuten die ik nu over had zorgden ervoor dat ik rustig kon ontbijten. Aan tafel zelfs. Op een ochtend las ik zelfs een boek terwijl ik havermout at en koffie dronk, op dat moment beloofde ik mezelf nooit meer te gaan snoozen.
Ik wandelde vaker naar werk
Ik woon ongeveer anderhalve kilometer van mijn kantoor, en normaal gesproken wandel ik zo’n drie keer per week naar mijn werk. Maar, soms heeft mijn snoozebutton een soort verlammend effect waardoor ik te lui ben om te wandelen. Toen ik stopte met snoozen, liep ik zelfs een dag meer naar werk.
Ik miste mijn snoozeknop elke dag
Er was een kort moment op woensdag, dag drie, waarop ik me energiek voelde du moment dat ik wakker werd. Ik dacht dat ik mijn slechte gewoonte had doorbroken, maar tegen donderdag had ik het alweer moeilijk. Doodvermoeiend… Het zou kunnen dat de dingen die ik de avond ervoor deed ervoor zorgden dat ik donderdag vermoeider was, maar dat weet ik niet zeker. Waarschijnlijk ben ik gewoon een mens.
Conclusie
Ook al bespaarde ik mezelf ’s morgens wat tijd door niet te snoozen, was het niet genoeg om mijn hele ritueel om te gooien. Komende maandag klik ik gewoon weer op snooze, maar één in plaats van drie keer. Baby steps, bro…