Waarom vergeet je je eerste liefde nooit meer?
Dit zeggen relatie-experts erover.
© Getty Images - PeopleImages

De eerste keer je veters strikken, de eerste keer zelfstandig naar het toilet of voor het eerst fietsen. Veel eerste keren vergeet je binnen een mum van tijd. Maar je eerste liefde kan je maar niet vergeten, hoe graag je het soms ook zou willen. Hoe kan dat?
Volgens relatie-experts zijn er diverse redenen aan te wijzen waarom een eerste liefde zo onvergetelijk is. De chemie in onze hersenen speelt daar een belangrijke rol in. Voor het eerst verliefd worden komt vaak op jongere leeftijd voor. Je hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld en je hormonen razen door je lichaam. Hierdoor staat een overweldigende en allesoverheersende emotionele band met jouw eerste liefde. Deze band wordt gesmeed door de afgifte van het hormoon oxytocine.
Het liefdeshormoon: oxytocine
Dat hormoon staat beter bekend als het liefdeshormoon en helpt mensen zich aan elkaar te hechten. Het zorgt er in een relatie voor dat je in staat bent elkaar te vertrouwen, dat je elkaar trouw blijft en dat je remmingen verminderen. Simpele dingen als kussen en knuffelen met je eerste liefde zorgen ervoor dat er een krachtige chemische connectie ontstaat, die later moeilijk is om te vergeten.
Maar dat is niet de enige reden voor het maar niet in de vergetelheid raken van je eerste liefde. Als je verliefd wordt, overspoelt een golf van chemische stoffen als dopamine, oxytocine en serotonine onze hersenen. Deze zogeheten feelgood hormonen kunnen ervoor zorgen dat je euforie en intense gevoelens ervaart.
Pubervlinders
Bovendien komt de eerste verliefdheid vaak voor in de tienerjaren. In deze periode is het beloningscentrum van onze hersenen bijzonder gevoelig voor bevredigende en intense ervaringen als verliefd worden en sex hebben.
Het is dus niet dat je eerste liefde beter is óf was dan alle liefdes erna. Maar met de eerste liefde worden er chemische verbindingen aangemaakt, die je de rest van je leven bijblijven. Liefde op het <del>eerste</del> laatste gezicht.<del></del>
Bron: HLN.be