Hoe pindakaas dementie op kan sporen
Dit zou weleens een goedkope dementie-test kunnen worden.
© Getty Images - Lauri Patterson

Volgens onderzoek gepubliceerd in Journal of the Neurological Sciences kan een lepeltje pindakaas op basis van het reukvermogen van patiënten indiceren of ze in een vroeg stadium van dementie verkeren. Dit komt doordat het reukvermogen verbonden is aan de eerste craniale zenuwen. Een belemmering van deze zenuw is het eerste teken van cognitieve achteruitgang.
De onderzoeker die met het idee kwam om pindakaas te gebruiken, student Jennifer Stamps, zegt dat de notenpasta een ideale keuze is omdat het een ‘pure geur’ is, wat betekent dat het alleen wordt opgemerkt door de reukzenuw. Plus, het is goedkoop en makkelijk te krijgen.
Patiënten die meededen moisten hun ogen sluiten één neusvleugel dichthouden. Ze moesten normaal ademen terwijl een clinicus de pindakaas één centimeter tegelijk dichter naar de patiënt toe bracht, tot deze de pindakaas kon waarnemen. De afstand werd gemeten en vervolgens werd het proces na een pauze van 90 seconden herhaald met het andere neusgat.
De resultaten onthullen dat bij Alzheimerpatiënten het linkerneusgat verzwakt is en de geur niet konden oppikken tot ongeveer 10 centimeter bij de patiënt vandaan. “Op dit moment kunnen we deze test gebruiken om de diagnose te kunnen bevestigen. Maar in de planning staat dat we patiënten gaan onderzoeken die maar een beetje cognitief verzwakt zijn, om te kijken of deze test Alzheimer kan voorspellen,” legde Stamps uit aan maandelijks nieuwstijdschrift van de University of Florida The Post.
Ze zegt ook dat ziekenhuizen en klinieken die beperkt personeel of tools hebben deze test kunnen gebruiken. “Als we Alzheimer in een vroeg stadium te pakken krijgen, kunnen we een agressievere behandeling starten en ontwikkeling van de ziekte tegengaan.”