Waarom je je eierdooier gewoon op kunt (moet) eten

Plus: 5 manieren om meer eieren in je dieet te verwerken

© Getty Images

cd4slide3073612674675free.jpg

Ondanks hun superieure nutritionele krachten zitten eieren – maar dan met name hun gele dooiers – nogal eens in het verdomhokje. Onzin. Voordat je morgenochtend weer de keuken induikt om een eiwitomelet te maken, doe je er daarom goed aan eerst dit artikel even door te lezen.

Goed vs. slecht cholesterol
Om te beginnen bevatten eierdooiers allerlei nuttige stoffen die je niet terugvindt in alleen het eiwit. Het enige waar mensen deze gele rakkers vaak mee associëren is cholesterol. En ja, dat zit erin. Maar in tegenstelling tot wat de meesten denken, heeft dit geen effect op je bloedcholesterol – het type dat je aderen verstopt.

Eierdooiers zijn daarnaast rijk aan onverzadigde vetten. Inclusief omega 3-vetzuren, welke ontstekingen tegengaan en beschermen tegen hartziektes. Ze bevatten daarnaast vitamine D en B12 en als klapper op de vuurpijl choline (goed voor onder andere stofwisseling en DNA-synthese) en selenium (voor een sterk immuunsysteem). Kortom: spul dat je niet wilt missen.

De American Heart Association adviseerde voorheen niet meer dan 300mg cholesterol (de goede variant, te vinden in onder andere eierdooiers) per dag binnen te krijgen, maar is daar – bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs – inmiddels op teruggekomen. “Tegen de tijd dat je het gevaar loopt te veel eieren te eten, ben je ze waarschijnlijk al lang zat”, zegt ook Catherine Shanahan, auteur van Deep Nutrition, why your genes need traditional food.

Een ei hoort erbij
Op zoek naar nieuwe manieren om eieren in je dieet te verwerken? Overweeg onderstaande ideeën.

In je salade
Rasp een hardgekookte eierdooier over je favoriete salade en sprenkel er een beetje azijn overheen.

Door de pasta
Snijd een hardgekookte eierdooier in stukjes en strooi deze over je driekleurige pasta. Maak af met een beetje olijfolie en een snufje knoflookpoeder.

Op een cracker met avocado
Bak een ei (met de dooier nog intact) en leg deze op een cracker met avocado. Sproei daar een beetje limoensap overheen en breng op smaak met zout en peper.

Door je havermout
Breek een ei en roer deze door je kom met havermout. Warm op zoals gewoonlijk. Nu heb je een luchtiger, romiger én eiwitrijker ontbijt.

Op een pizza
Maak (of koop) een pizzabodem en leg daar alles op wat je normaal gesproken voor een omelet zou gebruiken. Top af met een ei en bak het geheel tot het eiwit gestold is.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?