Waarom je er (nog) niet klaar voor bent om te trouwen
Niemand wil in een lek huwelijksbootje stappen.
© Getty Images

Je stapt niet dagelijks in het huwelijksbootje en daarom moet je er goed over nadenken. Een paar honderd jaar geleden was het allemaal wat makkelijker, dan was het je familie die al die moeilijke besluiten nam over met wie je in het huwelijk trad. Tegenwoordig werkt het anders: niemand kan zo goed bepalen of de tijd rijp is om ergens een ring om te doen dan jijzelf.
Om je daar toch een beetje bij te helpen, volgen hier in ieder geval tien tekenen die erop wijzen dat je wellicht (nog) helemaal aan huwelijk toe bent.
Je bent nog niet over je ex heen
Mocht je stiekem nog de hoop hebben dat je ex tijdens de ceremonie de kerk binnen dendert om vervolgens een stokje voor het huwelijk te steken, heb je waarschijnlijk nog gevoelens voor haar. En dat is natuurlijk funest voor het huwelijk met die andere dame. Niet doen dus.
Je bent nog nooit écht single geweest
Terwijl je vrienden de playboy uithingen (of dat probeerden), was jij de good guy die altijd in één adem met jouw Anne, Sanne of Lisanne werd genoemd. Dat is nou niet de beste voorbereiding op een huwelijk. Zolang het je niet lukt om zelfstandig happy te zijn, zul je nooit weten of je je relatie gebruikt om een leegte op te vullen.
Je bent té gefocust op je carrière
Je bent 's ochtends het eerst op kantoor en je doet 's avonds er het licht uit. Je eet je lunch aan je bureau en voor werken in het weekend draai je je hand niet voor om. Het spijt ons, maar we moeten je melden dat je met je werk getrouwd bent. En dan is er geen ruimte voor nog een huwelijk erbij.
Je denkt dat het een makkelijke oplossing is voor je relatieproblemen
Het gaat wat minder tussen jou en je toekomstige wederhelft, het loopt niet meer zo lekker als in het begin en je probeert dat oude gevoel weer terug te toveren door in het huwelijksbootje te stappen. Maar let's be honest, dat is natuurlijk geen stabiele basis voor een goed huwelijk.
Je hebt haar (of hem) niet alles verteld
Tuurlijk, je hoeft elkaar niet alles te vertellen, maar het hebben van een lijk in de kast is nooit goed – vooral als we het hebben over échte lijken in de kast. Dus het is opbiechten of afbreken geblazen. Als je bang bent dat je partner je zal veroordelen of dat je geheimen bij haar niet veilig zijn, dan moet je je afvragen of er niet iets fundamenteel mis tussen jullie is.
Jullie zijn bij elkaar voor de verkeerde redenen
Je wilt niet alleen zijn. Je houdt van wie ze kan zijn maar niet wie ze is. Je familie zet druk op je. Je schoonfamilie zet druk op je. Je wilt niet helemaal opnieuw beginnen. Je wilt óók wel een keer op huwelijksreis naar Ibiza (om maar iets te noemen). Je denkt dat de tijd opraakt.Je bent alleen verliefd op haar geld, haar uiterlijk of imago. Er zijn tientallen 'slechte' redenen om te trouwen en maar één goede: je wilt de rest van je leven met haar doorbrengen.
Je bent té zelfstandig
Deze is niet alleen relevant voor als je geloftes aflegt. Mocht je bijvoorbeeld met je vriendin gaan samenwonen, is het ook belangrijk dat je bereid bent om wat van je privacy en eigen tijd op te geven. Daarnaast kun je als je getrouwd bent niet altijd jezelf meer op de eerste plaats zetten. Spannende investeringen zullen niet alleen jezelf beïnvloeden.
Jullie blijven ruzie hebben om dezelfde dingen
Ja, ze heeft in een dronken bui tijdens het kerstdiner van twee jaar geleden eens met je neef geflirt en zij is nog boos dat je een keer jullie jubileum bent vergeten, maar houd er eens een keer over op. Vóórdat je de huwelijksuitnodigingen de deur uitdoet, is het slim om eerst te leren hoe je effectief ruzie maakt (ja, dat bestaat). En hoe je het weer bijlegt, natuurlijk.
Jullie willen andere dingen
Er wordt wel eens gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. En dat klopt vaak ook als het op verschillende persoonlijkheden aankomt. Maar dingen zoals geloof, financiën, monogamie, het hebben van kinderen en partnerruil-avonden, kunnen zaken zijn waar je geen compromis over wilt sluiten. In dat geval is het verstandig om eerst eens een stevig gesprek te hebben.
Je hebt al een 'exitplan'
Deze is niet zo moeilijk. Als je stiekem al een echtscheidingscontract aan het opstellen bent, is er iets mis. Hier geldt ook weer: stel jezelf de simpele vraag of je de rest van je leven met haar wilt doorbrengen. Succes!