Is het verstandig om tot failure te trainen?
Dit zegt de wetenschap erover.
© Getty Images - Drazen_

Moet je nou wel of niet tot falen trainen? Een nieuw onderzoek van de East Tenessee State University heeft onderzocht wanneer krachtatleten de meeste progressie boeken – trainen tot failure of juist niet.
Vijftien krachtatleten met tenminste acht jaar aan trainingservaring werden onderworpen aan een test. Het vijftiental werd in twee groepen opgesplitst: de ene groep kreeg een trainingsschema, waarbij ze tot failure moesten trainen, de andere groep maakte herhalingen met 65 tot 90 procent van 1RM. Verder zagen de schema's er hetzelfde uit - zelfde oefeningen, zelfde aantal dagen per week.
Samentrekkende spiereiwitten
Na tien weken lang, drie keer per week te hebben getraind, zagen de onderzoekers dat de snel samentrekkende spiervezels bij de groep die niet tot failure trainde, significant was toegenomen. Ook de samentrekkende spiereiwitten waren meer toegenomen bij deze groep.
'Deze resultaten tonen aan dat het trainen tot failure een minder groot effect heeft voor de dwarsdoorsnede van spiervezels en hele spieren bij ervaren krachtatleten', licht Kevin Carroll, één van de onderzoekers, toe. Carrolls onderzoek toont aan dat ervaren krachtsporters er baat bij kunnen hebben als ze trainen tot failure tijdelijk aan de kant schuiven. Betekent dit dat je niet tot falen moet trainen? Absoluut niet. Maar een beetje variëren kan geen kwaad.