4 handige lifehacks voor in de keuken

Of het nu gaat om sneller snijden en schillen, een handigere keukenindeling of een brandschone magnetron. Deze trucjes maken het allemaal makkelijker.

© Getty Images - Zing Images

gettyimages-455669323.jpg

De keuken wordt vaak het hart van het huis genoemd. De één brengt hier met liefde uren door om culinaire hoogstandjes te produceren terwijl de ander het liefst zo snel mogelijk iets lekkers en voedzaams klaar heeft. Welk soort type jij ook bent in de keuken, deze tips maken je leven net even iets makkelijker. De handigste indeling voor je keuken, schoonmaaktips, manieren om je eten langer vers te houden en handige trucjes voor het koken helpen jou om moeiteloos indruk te maken in de keuken.

Keukenindeling

Wanneer je keuken niet zo groot is, scheelt het veel als je het slim hebt ingedeeld. Zo blijft er meer ruimte over om je eten te bereiden. Verder kan het veel tijd besparen als je niet iedere keer naar alles hoeft te zoeken. Een handige keukenindeling is dus enorm fijn, en deze trucs helpen jou daarbij.

  1. Indeling vriezer
    Lijkt jou vriezer ook altijd vol te zitten? Creëer extra planken door gebruik te maken van tijdschrifthouders. Ja, die dingen die je misschien gebruikt om je Men’s Health in op te bergen, maar meestal als nutteloos worden beschouwd zijn een uitstekend hulpmiddel in de keuken. Plaats ze zijwaarts in de vriezer en stapel eventueel meerdere tijdschrifthouders op elkaar. Zo heb je extra planken en voorkom je een uitpuilend vriesvak waar alles uitvalt als je ‘m opent.
  2. Kastje onder de gootsteen
    Het kastje onder de gootsteen is heeft vaak een onlogische indeling, waardoor je slecht gebruik kunt maken van de ruimte. De oplossing is om een stang voor kledingkasten (Ikea) bovenin het kastje te plaatsen en daar al je spuitflessen aan op te hangen. Je kunt er eventueel ook nog een bakje aan hangen voor kleinere schoonmaakspullen als sponsjes. Zo heb je al je schoonmaakspullen op een rij waar je ze makkelijk kunt pakken.
  3. Koelkastindeling
    Na één keer boodschappen doen zit de koelkast vol. Dat kan je oplossen door hangmandjes te gebruiken. Je kent ze misschien wel van uit je kledingkast, deze mandjes hang je onder een plank en worden vaak gebruikt voor sokken of ondergoed. Als je ze aan je koelkastplanken hangt, creëer je extra opbergruimte en maak je maximaal gebruik van (de hoogte van) je koelkast.

Schone keuken

De keuken schoonmaken is niemands favoriete taak, maar moet toch regelmatig gebeuren. Een schone keuken is fijner koken, hygiënischer en maakt bovendien je vriendin blij. Met deze trucjes is het net even wat makkelijker om het schoon te houden.

  1. Houten snijplank
    Plastic snijplanken kan je gewoon in de vaatwasser gooien, maar kijk uit bij je andere planken. Houten snijplanken zien er prachtig uit, maar zijn vaak lastig schoon te krijgen. Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld, als je citroen en zout gebruikt. Smeer de plank in met citroensap (azijn kan ook) en strooi er daarna zout overheen. Neem een keukenpapiertje of schone vaatdoek en wrijf goed over de plank. Laat een kwartiertje intrekken en je houten snijplank is weer brandschoon.
  2. Prullenbak
    De prullenbak in je keuken gaat vaak snel stinken, dit is ook niet zo gek aangezien hier al je afval en etensresten in verdwijnen. Toch is het niet prettig als je bak stinkt. Het is eenvoudig te voorkomen met baking soda. Als je bak leeg en schoon is, strooi een klein beetje baking soda over de bodem voor je de vuilniszak er in doet. Als je prullenbak van niet van plastic is moet je de baking soda in een koffiefilter stoppen, die dicht binden en dan op de bodem leggen. Dit zal korte metten maken met vervelende geurtjes.
  3. Magnetron
    Een geliefd keukenapparaat is de magnetron, minder geliefd is het schoonmaken ervan. Etensresten vliegen vaak door de magnetron en als jij niet trouw na iedere keer gebruiken een doekje er doorheen haalt, koekt dat flink vast. Hier op schrobben is een rotklus, daarom hebben wij de tip waarbij dat helemaal niet nodig is. Zet een schaaltje met 150 ml water en 4 eetlepels azijn in het midden van je magnetron. Laat deze vervolgens op de hoogste stand 5 minuten draaien. Wacht dan nog 2 minuten met het openen van je magnetron en haal dan voorzichtig het schaaltje er weer uit. Als je nu nog even een doekje door je magnetron haalt zal je zien dat al het vuil zo loslaat. Je magnetron zal blinken als nooit tevoren.

Eten vers houden

Eten weggooien is zonde van je geld en slecht voor het milieu. Alleen als iets over de datum is, of niet meer goed, dan is weggooien toch de juiste optie. Jammer genoeg gebeurt dat vaak sneller dan we willen. Met deze trucjes kan je producten langer goed houden en voorkom je dat het in de prullenbak belandt.

  1. Bananen
    Bananen die te lang in je fruitschaal liggen worden bruin. Met een paar bruine vlekjes zijn ze nog steeds prima te eten, maar op een gegeven moment worden ze zacht en minder lekker. Om het bruin worden van je bananen uit te stellen is er een simpele truc. Wikkel het uiteinde van de bananen (daar waar ze samen komen) in met plastic folie of zakje. Zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt. Op deze manier kunnen je bananen dagen langer liggen zonder te verkleuren.
  2. Verse kruiden
    Verse kruiden gebruiken voor een recept is hartstikke lekker. Van kruiden gebruik je over het algemeen geen enorme hoeveelheden, en dus blijft de helft vaak liggen. Zonde, want je kan ze prima op een ander moment gebruiken met deze truc. Neem een vorm voor ijsblokjes en verdeel je overgebleven kruiden in de vakjes. Vul de vakjes aan met olijfolie en dek de tray dan af met folie. Als je dit nu invriest blijft het tot wel 6 maanden goed. Een blokje met kruiden en olie is ideaal om om iets in te bakken, voor soepen, sauzen of stoofpot.
  3. Guacamole
    Er gaat niks boven een zelfgemaakte guacamole. Deze eet je direct op, niet alleen omdat het zo onweerstaanbaar lekker is, maar als je het bewaart wordt het bruin en verliest smaak. Er is toch een manier om je guacamole goed te bewaren. Doe je guacamole in een schaaltje en druk de bovenkant een beetje aan zodat hij plat is. Giet dan een laagje water er bovenop. Dek af met vershoudfolie en zet het in de koelkast. Wanneer je de guacamole wilt eten giet je simpelweg het water eraf en roer je het nog even door. Doordat er geen zuurstof bij de guacamole komt blijft die mooi groen en goed van smaak.

Koken

Koken is niet aan iedereen besteed, maar eigenlijk hartstikke leuk. Alleen al dat snijden, schillen en pellen kan een echte rotklus zijn. Laat dat je er niet van weerhouden om de keuken in te stappen. Je bespaart een hoop ellende met deze trucjes.

  1. Tomaatjes snijden
    Wanneer je in een recept ziet staan dat je tomaatjes moet halveren heb je er al meteen minder zin in. Om die stuk voor stuk doormidden te snijden is ook een vervelende taak. Als je allemaal in één keer snijdt scheelt dat een hoop tijd en moeite. Dat doe je door eerst alle tomaatjes op een bordje of plastic dekseltje te leggen. Vervolgens leg je een tweede bordje er boven op. Houd de tomaten op hun plek door één hand op het bovenste bordje te leggen en snijdt dan alle tomaten in één keer doormidden. Het vereist misschien enige oefening, maar levert uiteindelijk in een handomdraai gehalveerde tomaatjes op.
  2. Aardappels schillen
    Het schillen van aardappels is een tijdrovende bezigheid, en ook bepaald niet leuk te noemen. Als je voor meerdere mensen kookt, lijkt er vaak helemaal geen beginnen aan. Het hoeft echter geen grote moeite te zijn als je het op de juiste manier aanpakt. Kook je aardappels met schil en al voor een paar minuten. Laat ze daarna schrikken in koud water. Nu kan je met je handen de schil er zo van af halen. Zo is het schillen van de piepers zo gepiept.
  3. Eieren pellen
    Een ei pellen lukt je vast niet binnen vijf seconden. Het kan zelfs nog sneller dan dat met behulp van een lege pot. Vul die voor de helft met water en doe je gekookte ei erbij. Schud dan flink. Wanneer je het ei weer uit de pot haalt glijdt de schil er vanzelf af. Een handig trucje, maar let wel op want zonder water in de pot werkt het niet.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?