7 veelgemaakte eiwitshakefouten
Wil je maximaal presteren? Dan kun je deze dingen beter niet meer doen.
© Getty Images - Djavan Rodriguez

Je verwacht het niet bij iets simpels als een eiwitshake bereiden, maar ook hier kan het mis gaan – op maar liefst 7 verschillende manieren. Uit onderzoek van de Universiteit van Montreal blijkt zelfs dat eiwitshakes voor 3 op de 4 professionele atleten niet effectief zijn, simpelweg omdat ze niet weten hoe ze die het beste kunnen nemen. Het kan een ontzettend makkelijk hulpmiddel zijn om spieren op te bouwen en je hersteltijd te verkorten, maar dan moet je het poeder wel op de juiste manier in je eetschema verwerken. Hoe je dat wel – maar vooral ook níét – doet, lees je hieronder.
Fouten met eiwitshakes
Je maakt het te ingewikkeld
Drink je je eiwitshake niet alleen met melk, maar gooi je er ook nog eens fruit en een paar scheppen amandelboter doorheen? Dat is iets te veel van het goede. Op deze manier stijgt het aantal calorieën drastisch, terwijl je daar in feite niets aan hebt. Kies liever voor havermout. Of verse groenten, en een klein beetje fruit om de smaak te neutraliseren. Zo is het niet je buik, maar je spiermassa die groeit.
Goedkoop is duurkoop
De ene eiwitpoeder is de andere niet. Bevat jouw pot een sterk geconcentreerd poeder en kost ‘ie verdacht weinig? Dan kun je ervan uitgaan dat het bomvol vetten en koolhydraten zit en niet alle essentiële aminozuren (BCAA voor spiergroei en leucine voor een optimale eiwitsynthese) bevat. De oplossing: kies voor isolaateiwitten. Iets duurder, maar je krijgt meer waar voor je geld. De eiwitten zijn van hogere kwaliteit en er zijn geen onnodige stoffen aan toegevoegd.
Je neemt te veel
Vul jij je boodschappenmandje tot de nok toe met kip, kwark en eiwitrepen? Dan hebben we slecht nieuws: al die extra calorieën zouden zich zomaar eens rond je middel kunnen gaan ophopen. Sterker nog: het eetschema van professionele sporters na-apen werkt alleen maar averechts. De waarheid is dat je zo’n 1.6 – 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig hebt. Als je 83 kg weegt, komt dat neer op 133 gram per dag. Maar onthoud: daar zit je zo aan.
Je drinkt het als maaltijdvervanger
Net als voor eiwitpoeder geldt ook voor eiwitten: de ene is de andere niet. Natuurlijk flans je een eiwitshake sneller in elkaar dan een uitgebalanceerde maaltijd met perfecte macro’s, maar een calorierijke smoothie vult lang niet zo goed en voorziet niet in alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Plus: je lichaam moet harder werken wanneer het een volledige maaltijd moet afbreken. Dat betekent dat je meer calorieën verbrandt tijdens het spijsverteringsproces.
Grijp je vaak uit luiheid naar een shake? Bereid je maaltijden voor en focus op goede eiwitten als vis, kip, kalkoen, noten, peulvruchten en biefstuk. Die houden je een stuk langer verzadigd. Tupperware en aluminiumfolie it is.
Je gebruikt eiwitpoeder alleen voor shakes
Eiwitpoeder is goed voor meer dan alleen shakes met water of melk. Voeg het toe aan je reguliere maaltijden, zo krijg je zowel de benodigde eiwitten als voedingsstoffen binnen. En hoe eerder je dat doet, hoe beter. Je eet volgens een onderzoek van de Universiteit van Missouri-Columbia minder snel te veel wanneer je ’s ochtends een schepje door je havermout of bananenpannenkoeken roert.
Je timing is verkeerd
Veel mannen zijn er ten onrechte van overtuigd dat alles wel snor zit zolang je maar eiwitten in je systeem hebt. Maar als het op eiwitten aankomt, is wélke je eet minstens zo belangrijk als wannéér je ze eet. Binnen een uur na je training dus. Dit is het moment om je spieren van brandstof te voorzien, zodat ze zichzelf kunnen repareren en herstellen – voor optimale spiergroei.
Je kunt er eigenlijk helemaal niet tegen
Veel eiwitpoeders bevatten zuivel, soja, maïszetmeel en andere toevoegingen waar je lichaam niet aan gewend is of zelfs allergisch voor is. Zo kan soja ontstekingen, misselijkheid en huidaandoeningen in de hand werken en veroorzaakt maïszetmeel schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Houd daarom nauwkeurig bij wat je drinkt en hoe je je daarbij voelt. Door een soort eetdagboek bij te houden, kom je erachter waar je lichaam sterk op reageert en wat je voortaan dus beter kunt laten staan.