5 verschillende stamppot-recepten

Het is weer het seizoen voor stamppot. Deze zijn net even anders dan je gebruikelijke boerenkoolstamp. Recepten inclusief macro’s.

Bij de Hollandse winter hoort stamppot. De traditionele stamppot kennen we allemaal wel, maar er zijn nog veel meer lekkere soorten stamp. Wat dacht je van stamppot met makreel, zoete aardappel of pittige bloemkool? Ga vanavond eens voor een verrassende, lekkere en gezonde stamppot. Geen zorgen, de recepten zijn simpel te maken en de macro’s staan overal bij vermeld.

Zoete aardappel-spinazie stamppot

Wat heb je nodig? (voor vier porties)
- 4 zoete aardappelen
- 150 ml warme melk
- 400 gram spinazie
- 150 gram zachte geitenkaas
- 15 zongedroogde tomaatjes
- Zout en peper naar smaak
- 50 gram noten (bijv. pecannoten)

Wat ga je doen?
Begin met het schillen van de aardappelen en snijd die in vier gelijke stukken. Kook de zoete aardappelen in een pan met water gaar in ongeveer 15 minuten. Giet de aardappelen dan af en stamp ze fijn met een scheutje warme melk. Doe de spinazie, geitenkaas, zongedroogde tomaten en bieslook hierbij en breng op smaak met zout en peper. Roer goed door tot de spinazie is geslonken en de kaas gesmolten. Serveer de stamppot en garneer met fijngehakte bieslook en noten.

Wat zijn de voedingswaarde? (per portie)
Energie 508 kcal • Vetten 16 gram • Koolhydraten 63 gram • Eiwitten 22 gram

Makreel stamppot met rucola en prei

Wat heb je nodig? (voor vier personen)
- 750 gram aardappelen
- 2 preien
- 100 gram (diepvries) doperwten
- 2 gerookte makrelen
- 150 ml warme melk
- 75 gram rucola
- 1 el bieslook, gesneden
- Zout en peper naar smaak

Wat ga je doen?
Begin met het schillen van de aardappels en snijd deze in vier gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water gaar in ongeveer 20 minuten. Snijd en was ondertussen de prei. Doe de prei samen met doperwten in een pan water en kook gaar in ongeveer 15 minuten. Maak de makrelen schoon en verdeel de vis in stukken. Giet de aardappelen af en stamp fijn met een scheutje warme melk. Meng de rucola door de puree. Giet de pan met doperwten en prei af en voeg die ook toe aan de puree. Als laatste schep je de stukjes makreel en gesneden bieslook door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.

Wat zijn de voedingswaarde? (per portie)
Energie 470 kcal • Vetten 23 gram • Koolhydraten 40 gram • Eiwitten 22 gram

Rodekool stamppot met kipfilet

Wat heb je nodig? (voor vier porties)
- 750 gram aardappelen
- 600 gram rodekool, gesneden
- 300 gram gesneden kipfilet
- 3 peren, geschild en gesneden
- 1 limoen, in partjes gesneden
- 1 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 el kokosolie
- 50 gram pinda’s

Wat ga je doen?
Begin met het schillen van de aardappelen en snijd deze in vier gelijke stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en zet op het vuur. Voeg de rodekool, kaneel en nootmuskaat toe aan de aardappelen en kook het geheel gaar in 20-30 minuten. Bak ondertussen de blokjes kipfilet samen met de ui goudbruin. Bak als laatste de gesneden peer ook mee. Giet de aardappelen en rodekool af en stamp deze samen tot een puree. Voeg de gebakken kip en peer hier aan toe en roer goed door. Serveer de stamppot en garneer met pinda’s en een partje limoen.

Wat zijn de voedingswaarde?
Energie 455 kcal • Vetten 11 gram • Koolhydraten 55 gram • Eiwitten 28 gram

Pittige bloemkool stamppot met tonijn

Wat heb je nodig? (voor vier porties)
- 1 grote bloemkool
- 800 gram aardappelen
- 2 rode pepers
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 el zonnebloemolie
- 1 el kerriepoeder
- 240 gram tonijn
- 1 el bieslook, gesneden
- peper en zout naar smaak

Wat ga je doen?
Begin met het schoonmaken van de bloemkool en snijd die in kleine roosjes. Schil de aardappelen en verdeel deze in vier gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water. Na vijf minuten voeg je de bloemkool toe. Kook gaar in ongeveer 10 minuten. Maak ondertussen de pepers schoon, verwijder de zaadjes en snijd klein. Schil en snijd de uien en knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper en ui voor 3 minuten. Voeg de knoflook en kerrie toe en bak nog 1 minuut mee. Giet de aardappelen en bloemkool af en stamp deze vervolgens fijn. Doe de tonijn, het uienmengsel en de bieslook erbij en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Wat zijn de voedingswaarde? (per portie)
Energie 458 kcal • Vetten 22 gram • Koolhydraten 48 gram • Eiwitten 17 gram

Prei stamppot met rauwe ham en ei

Wat heb je nodig? (voor vier porties)
- 1 kilo aardappelen
- 600 gram prei, gesneden
- 4 eieren
- 200 gram rauwe ham
- 125 gram kruidenroomkaas light
- 1 el platte peterselie, gesneden

Wat ga je doen?
Begin met het schillen van de aardappelen en snijd die in vier gelijke delen. Kook de aardappelen in een pan met water gaar in ongeveer 20 minuten. Kook de laaste 5 minuten de prei mee. Ondertussen kook je de eieren in 8 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud water. Giet de aardappelen en prei af. Stamp dit fijn tot puree. Snijd de rauwe ham in reepjes. Voeg de roomkaas, ham en peterselie toe aan de puree en roer goed door. Pel de eieren en snijd in partjes. Serveer de stamppot met de partjes ei erop.

Wat zijn de voedingswaarde? (per portie)
Energie 425 kcal • Vetten 12 gram • Koolhydraten 46 gram • Eiwitten 28 gram

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?