Vijf supertips tegen spierpijn
Als je hard gaat in de gym, voel je dat de volgende dag bij iedere stap. Gelukkig kun je de pijn wat verzachten.
© Getty Images - vm

Pijn is fijn. Zo gaat het gezegde in ieder geval. Spierpijn geeft je een tevreden gevoel, maar kan behoorlijk in de weg staan bij je dagelijkse bezigheden. De trap niet op kunnen komen, niet naar de bovenste schappen in de supermarkt kunnen reiken of vergaan van de buikpijn tijdens het lachen. Gevolgen van je harde werk in de gym. Goed gedaan, maar hoe kom je nu weer van de pijn af?
Verschillende soorten spierpijn
Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar het soort spierpijn waar we het hier over hebben is de pijn die je krijgt na het sporten. Als je vrijwel meteen na het sporten een brandend gevoel in je spieren voelt, wordt dit veroorzaakt door melkzuur. Dat komt door een tekort aan zuurstof in je spiervezel en noem je immediate soreness.
Spierpijn die je later ervaart, noem je delayed onset muscle soreness. Dit ontstaat door kleine scheurtjes in het bindweefsel van je spieren wanneer die onder druk staan. Scheurtjes in je spieren klinkt niet best, maar dit hoort bij trainen en is zelfs cruciaal om te groeien en sterker te worden. Je lichaam wilt die scheurtjes in het bindweefsel weer herstellen en dat leidt tot spierpijn. Je kan die pijn niet volledig wegnemen, maar wel dingen doen om het minder te maken.
1. Water drinken
Een extra glas water drinken kan sowieso geen kwaad, maar als je spierpijn hebt is dit al helemaal een goed idee. Als je voldoende drinkt is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. Daardoor is je lichaam beter in staat voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. Zo helpt het drinken van water dus met het afvoeren van afvalstoffen die zorgen voor je spierpijn.
2. Foamrollen
Niet iedereen is fan van deze fitness tool, maar het kan je echt helpen tegen de spierpijn. Foamrollen werkt als een massage over je spieren, waardoor je lichaam sneller afvalstoffen kan verwijderen. Het heeft een positief effect op de doorbloeding en het maakt je spieren soepel. Op het moment dat je gaat foamrollen, kan dit juist pijnlijk zijn. Zet je hier door heen dan zal je daar later profijt van hebben. Je spieren voelen na afloop beter en de spierpijn verdwijnt sneller.
3. Bewegen
Niet het eerste waar je zin in hebt bij spierpijn, maar stilzitten is niet de oplossing. Spieren worden nog stijver als er maar weinig doorbloeding is. Uiteraard is het nu niet de bedoeling dat je weer keihard gaat in de sportschool. Kies liever voor lichte beweging of cardio. Een stukje wandelen, fietsen of zwemmen zijn goede opties voor een hersteltraining. Zo stimuleer je de bloedsomloop en blijft de toevoer van bouwstoffen naar de spieren op gang. Ook helpt dit om de spieren los te maken, wat de pijn zal verminderen.
4. Eiwitten
Eiwitten worden soms behandelt als wondermiddel onder sporters. Dat is omdat deze bouwstof zorgt voor een sneller spierherstel. De aminozuren in eiwitten zorgen dat de kleine spierscheurtjes weer worden aangevuld. Naast eiwitten zijn ook koolhydraten van belang. Deze vullen de glycogeen-voorraden aan, zodat je sneller weer nieuwe inspanningen kunt leveren. Ook helpen koolhydraten je om die eiwitten beter te verwerken. Door te zorgen dat je lichaam alle benodigde bouwstenen heeft, herstelt het zich het snelst. Eet dus een goede maaltijd na je training, het liefst binnen een half uur. Dat zal zeker helpen tegen de ergste spierpijn.
5. Slapen
Het is niet voor niks dat topsporters zoveel dutjes doen. Slaap wordt vaak onderschat, maar is van grote invloed op je lichaam. Pas als je slaapt heeft je lichaam echt tijd om te herstellen. Bovendien worden er in je slaap verschillende hormonen geproduceerd waar je de rest van de dag profijt van hebt. Bij te weinig, of slechte kwaliteit slaap kan je lichaam minder goed functioneren waardoor je spierpijn minder snel verdwijnt. Slaap minstens acht uur om je lichaam de tijd te geven te herstellen.