Vijf dingen die je nog niet wist over jezelf
Hoe goed ken jij jezelf?
© Getty Images - SIphotography

Iedereen heeft wel z'n hidden talents, dingen waarvan we niet weten dat we het kunnen. Wij hebben vijf bijzondere weetjes op een rij gezet, al deze dingen kan of doe jij ook!
Groeispurt
Raar maar waar, je bent elke morgen tot 3 cm groter dan op het moment dat je naar bed ging. Deze nachtelijke groeispurt komt onder andere door decompressie van je ruggenwervels en het kraakbeen in je knieën. Overdag, wanneer we vooral rechtop staan en zitten, trekt zwaartekracht ons langzaam in elkaar. ’s Nachts als je in bed ligt neemt die druk op je lijf af en krijgt het de ruimte om weer uit te zetten.
Nachtbraker
Het menselijk brein is een echte nachtbraker. Hoewel sommige delen van je hersenen juist ontspannen is een ander deel ’s nachts net zo actief als overdag. Je zou denken dat overdag, wanneer je bezig bent met je alledaagse bezigheden, je hersenen veel harder moeten werken — dat klopt dus niet. 's Nachts zijn je hersens nog hard aan het werk met het verwerken van alle informatie die je overdag tot je hebt genomen en tijdens de REM (rapid eye movement) slaapfase is de hersenactiviteit vergelijkbaar met die van overdag. Waarom daarbij je ogen bewegen is niet helemaal duidelijk, al lijkt dit te maken te hebben met de droombeelden die je dan ziet.
Zuurtegraad
We hopen toch dat dit niet een scenario is waar jij rekening mee moet houden, maar moest het nodig zijn, dan is je maagzuur zuur genoeg om een scheermesje op te lossen. Sterker nog: het is zó zuur dat je maag zichzelf zou oplossen — als het geen maatregelen had getroffen. Zo zitten er speciale stofjes in de maagwand die het zuur enigszins neutraliseren. Daarnaast vernieuwt de maagwand zichzelf ook enorm snel. Per minuut worden er ongeveer 500.000 cellen door de maagwand afgestoten en opnieuw aangemaakt.
Blaasmuziek
Wanneer je sterft gebeuren er rare dingen met je lichaam. Je immuuncellen stoppen bijvoorbeeld met werken. Na een paar dagen vrij spel voor de bacteriën uit je darmen, neus- en keelholte zorgt dat voor het ontbindingsproces van je lichaam. Die bacteriën geven een vies ruikend gas af, dat in je darmen en buik gaat zitten. Wanneer iemand daar op drukt, of je lichaam verplaatst, kan dat gas uit je mond of kont ontsnappen. En dat ruik je.
Geluidstemperatuur
Dit is zo’n talent waarvan je niet wist dat je het had, maar probeer het maar eens uit. Iedereen kan het verschil tussen geluidstemperaturen horen en de meeste mensen kunnen zelfs horen wat het warme en wat het koude water is. Dit heeft te maken met de stroperigheid van de moleculen. Klinkt raar, maar die ‘stroperigheid’ kan je bijvoorbeeld goed zien bij honing. Koude honing is hard en valt dus harder in een glas, warme honing zet uit, wordt zachter en valt dus zachter in een glas. Ook al kan je het verschil niet net zo duidelijk zien als bij honing, het effect op water is precies hetzelfde. Doordat het water anders klinkt — en jouw ervaringen met het inschenken van warm en koud water — kan je herkennen wat de temperatuur is van het water dat wordt ingeschonken.
Probeer het zelf met dit filmpje:
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?