Dit is de beste bewaarplek voor je eieren
Binnen of buiten de koelkast?
© Getty Images - Halfdark

In de winkel staan eieren buiten de koelkast. Toch zijn er genoeg mensen die deze proteïne-bommen in de koelkast stallen. Waar kun je eieren nou het beste bewaren? Voedingsdeskundige Patricia Schutte geeft aan Gezondheidsnet.nl het antwoord op deze vraag.
Het antwoord van Schutte is kort maar krachtig: eieren bewaar je het beste in de doos... in de koelkast. De doos zorgt ervoor dat de eieren minder snel uitdrogen. De koude temperatuur van de koelkast houdt je eieren langer vers. Daarnaast remt het de groei van bacteriën. Zo krijgen schadelijke bacteriën als salmonella en campylobacter minder kans.
Condensvorming funest voor je ei
Maar waarom liggen eieren in de supermarkt gewoon in het schap en niet in de koeling? 'Als eieren in de supermarkt in de koeling zouden staan, dan treedt het volgende probleem op', legt Schutte uit. 'Wanneer je de eieren uit de koeling haalt en in je boodschappentas mee naar huis neemt, dan treedt er door het temperatuurverschil condensvorming op.'
En condensvorming is funest voor je ei. Wanneer een ei vochtig wordt kunnen schadelijke bacteriën sneller groeien. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren, treedt er minder condensvorming op. De eieren blijven op die manier langer goed. Schutte: 'Dat is ook de reden dat de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt, totdat het in de winkel ligt, zoveel mogelijk gelijk wordt gehouden.'