Ga je banenzwemmen? Dit zijn de ongeschreven regels van het zwembad

Wees niet die irritante persoon die iedereen in de weg zwemt.

© Getty Images - Thomas Barwick

gettyimages-673125641

Baantjes zwemmen is een goede workout. Of je nu conditie of techniek wilt verbeteren of een duik neemt als hersteltraining, baantjes trekken zal je goed doen. Alleen als je niet iedere dag in het zwembad te vinden bent, is de kans groot dat je niet alle regels kent. En dat kan tot grote irritaties bij de anderen in het bad.

De basisregels begrijp je vast wel: niet duiken in het ondiepe, eventjes douchen vooraf, niet onnodig spetteren, etc. Maar let je ook op de verkeersregels in het zwembad? Zorg dat je opvalt door je zwemskills, niet omdat je iedereen in de weg zwemt. Lees voordat je in het water plonst deze zwem etiquette goed door.

Zwem rechts

Het zwemverkeer verschilt niet zo heel veel met autorijden. Het is de standaardregel - ooit door de Franse generaal Napoleon bedacht- om rechts aan te houden in je baan. Wanneer je wilt inhalen doe je dat aan de linkerkant. Na het inhalen ga je weer terug naar de basispositie in het water: de rechterkant.

Wees je als zwemmer altijd bewust waar je in het water ligt. Veel mensen maken de fout om in het midden van hun baan te zwemmen. Dat is enorm irritant voor fanatieke zwemmers die dan moeten uitwijken.

Start niet vlak voor iemand

Bij deze regel is het zwembad weer vergelijkbaar met de autobaan. Je zou het toch belachelijk vinden als iemand met 30 km per uur zou invoegen op een snelweg waar jij met 120 km/h aan komt scheuren? Dat doe je niet. Toch denken mensen in het zwembad vaak dat dit normaal is, tot ergernis van anderen.

Voeg niet in wanneer iemand net aan komt zwemmen. Jouw starttempo is lager dan dat van de zwemmer die al tempo gemaakt heeft. Wacht netjes tot iemand anders voorbij is gezwommen (en zijn/haar keerpunt maakt) en start een aantal meter daarachter. Zo voorkom je irritaties en word je zelf ook niet meteen weer ingehaald.

Keer links of in het midden

Je standaardpositie in de baan is altijd rechts, maar dat is niet de plek waar je keert. Draaien hoor je links of in het midden van de baan te doen. Veel mensen zwemmen keurig rechts, maar maken dan de fout om ook daar om te keren en botsen vervolgens frontaal op degene achter zich.

Zwem rechts tot ongeveer 3-5 meter voor de kant. Dan kijk je of je niet net op links wordt ingehaald. Als dat niet het geval is zwem je geleidelijk richting het linker gedeelte van de baan, maak je keerpunt en zet daar af. Je ligt dan direct in de juiste uitgangspositie voor de terugweg en voorkomt boze blikken en botsingen.

Pauzeren in de hoek

Je kunt waarschijnlijk niet kilometers achter elkaar zwemmen, geen probleem dan pak je gewoon wat rust tussendoor. Doe dit alleen niet midden in je baan. Dat klinkt logisch, maar mensen die rust houden liggen vaak in de weg voor andere zwemmers. Wanneer je de kant bereikt hebt, kan je niet zomaar stoppen.

Als je wilt pauzeren doe je dat op de volgende manier. Je komt aanzwemmen van rechts, maar in plaats van een paar meter voor de kant naar links te verplaatsen blijf je rechts aanhouden. Wanneer je de rechterhoek aantikt, kijk je goed om je heen voor andere zwemmers. Als die er niet zijn verplaats je je naar de linkerhoek om uit te rusten. Daar heeft niemand last van je en ben je alweer in de juiste uitgangspositie voor wanneer je weer op adem bent en je training hervat.

Kies een baan op basis van je tempo

Banen zwemmen wordt steeds populairder. Door de drukte is het verleidelijk de baan uit te kiezen die het rustigst is. Die baan is alleen waarschijnlijk zo rustig omdat die zwemmers een veel hoger tempo hebben dan de gemiddelde sporter. Daar waar het druk(ker) is, zwemmen de mensen met het meest gehanteerde tempo. Ben je een gemiddelde zwemmer, dan is dat dus waar je thuis hoort.

De regel voor het kiezen van een baan is dat je die uitkiest op basis van tempo. Als jij veel langzamer bent is dat echt heel irritant voor de snellere zwemmers in jouw baan. Het is ook niet heel motiverend om steeds ingehaald te worden. Als de baan met het juiste tempo voor jou echt heel druk is, kan je altijd vragen of er een extra baan kan worden vrijgemaakt, of wellicht kunnen de snelste zwemmers van die baan een baan opschuiven. Doe dit niet op eigen initiatief. Zo kan iedereen in zijn eigen tempo blijven zwemmen.

Matig je tempo wanneer je ingehaald wordt

Je bent al een tijdje lekker aan het zwemmen, wanneer je merkt dat je vermoeid raakt. Dit is geen reden om op te geven, je wilt gewoon je geplande training afmaken. Als je op dit moment wordt ingehaald denken mensen vaak, ‘dit laat ik me niet gebeuren’ en voeren hun tempo op. Met als gevolg dat de meters daarna naast elkaar worden afgelegd. De volgende zwemmers komen ook al in zicht en dit leidt tot botsingen.

Onthoud goed dat banen zwemmen (voor jou) geen wedstrijd is. Wanneer je wordt ingehaald, blijf dan netjes in hetzelfde tempo zwemmen. Als je het echt niet kunt hebben, mag je daarna alsnog een versnelling inzetten.

Niet zomaar inhalen

Het is vervelend als je niet je in je eigen tempo kan zwemmen, maar haal niet zomaar iemand in. Het is namelijk enorm storend als er ingehaald wordt terwijl het tempo ongeveer gelijk ligt. Dan kom je naast elkaar te zwemmen, waardoor andere zwemmers er niet meer langs kunnen. Wanneer de zwemmers voor jullie langzamer zijn kunnen er zelfs ongelukken gebeuren.

Wanneer je merkt dat je wel erg dicht op iemand komt te zwemmen, doe je er beter aan om gewoon afstand te houden. Pas als je merkt dat je diegene echt steeds dichter bij komt is het nodig in te halen. Doe dit niet vlak voor de kant, want dan zit je elkaar in de weg met draaien. Wacht dan tot de terugweg met inhalen.

Zwemse!

Volg jij Men's Health al op Facebooken Instagram?