Hoe het komt dat je hoofdpijn krijgt na het eten?

Hoofdpijn na de maaltijd voorkom je vaak al met wat simpele aanpassingen

© Getty Images - Colin Hawkins

gettyimages-164400992.jpg

Als je knallende hoofdpijn krijgt een kwartiertje na een goede maaltijd, is dat niet normaal. Toch ben je niet de enige. Heel wat mensen hebben last van hoofdpijn na het eten, en daar zijn tal van verschillende redenen voor. Bepaalde voedingsstoffen kunnen bij jou hoofdpijn triggeren. Als je weet welke stoffen of producten dat zijn, kan je die vermijden en zul je geen last meer hebben van hoofdpijn. Wij geven vier veel voorkomende oorzaken, waar jou hoofdpijn na het eten aan zou kunnen liggen.

Teveel zout

Maaltijden met veel zout kunnen zorgen dat je er hoofdpijn van krijgt. Mensen die te veel natrium binnen krijgen, hebben tot 33% meer hoofdpijn dan mensen die zich aan de aanbevolen hoeveelheid (1,5 gram natrium per dag) houden. Dat komt doordat overmatig zoutgebruik je bloedvolume verhoogt, en dus meer ruimte inneemt in de bloedvaten. De bloedvaten zetten uit om die ruimte te maken, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Let op, je kan ook een overschot aan zout binnen krijgen zonder dat je dit zelf hebt toegevoegd. Kant-en-klare soepen en sauzen zijn voorbeelden van producten waar vaak al een hoge hoeveelheid zout aan toegevoegd is. Wanneer je veel zelf maakt, verse producten gebruikt en weinig/geen zout toevoegt verklein je de kansen op een natrium overschot en hoofdpijn na de maaltijd.

Teveel suiker

Veel suiker in een maaltijd zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt, en vervolgens pijlsnel daalt. Dat kan leiden tot een laag bloedsuikergehalte na de maaltijd. Een laag bloedsuikergehalte zorgt voor duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd en je kunt er flink hoofdpijn van krijgen.

De suikers die je tijdens de maaltijd binnen krijgt, is misschien niet iets waar je bewust van bent. Eet je altijd een dessert na de maaltijd? Toetjes zijn vaak suikerbommen. Ook aan kant-en-klare producten zijn vaak (onnodige) suikers toegevoegd. Een zakje voor de dressing of tacosaus is hartstikke handig, maar als je last hebt van hoofdpijn na het eten kun je ze beter laten liggen. Bewust zijn van de suikers die je eet, en de hoeveelheid beperken helpt je hoofdpijn te voorkomen.

Migraine-trigger

Chocolade, oude kaas, rode wijn en charcuterie zijn totaal verschillende producten, maar met één ding gemeen. De stof tyramine is in grote hoeveelheid aanwezig in deze voedingsmiddelen. Tyramine is een aminozuur dat erom bekend staat dat het migraine triggert bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Het is niet zo dat je nu alle producten met dit eiwit hoeft te mijden, maar let op bij voedingsmiddelen waar veel tyramine inzit. Dit zijn vaak gefermenteerde producten als bier, sojasaus, vleeswaren, zuurkool en sommige kazen. Vermijd gefermenteerde producten en alcohol tijdens de maaltijd als je last hebt van migraine na het eten.

Voedingsintolerantie

Voedingsintoleranties uiten zich niet alleen in de luchtwegen, huid en/of maag en darmen. Onderzoek toont aan dat een gluten- of zuivelintolerantie de oorzaak kan zijn van hoofdpijn na het eten. Hoe dat in zijn werking gaat, is nog onduidelijk. Het vraagt om meer onderzoek om te kunnen bewijzen dat voedingsintoleranties de oorzaak zijn van hoofdpijn.

Het is alsnog verstandig om hier rekening mee te houden als je hoofdpijn krijgt na maaltijden. Probeer eens een week gluten- en/of lactosevrij te eten. Als je merkt dat je geen last meer hebt van hoofdpijn is de kans groot dat je een intolerantie hebt. Pas dan je maaltijden daarop aan. Vertrouw op je gevoel en mijdt producten waar je er hoofdpijn van krijgt.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?