Recept: ovenschotel met zoete aardappel, kip en ahornsiroop
Een heuse traktatie na een zware training – en nog gezond ook!
© Getty Images

Een gemiddelde dag uit het leven van een MH-man: je strompelt de sportschool uit na een loodzware leg day. Je weet nu al dat elke stap er morgen één te veel zal zijn. Eenmaal thuis worden de vooruitzichten er niet veel beter op – er ligt wederom een oersaai bakje met kip, rijst en broccoli op je te wachten in de koelkast.
Zo kan het ook: je kruipt moe maar zelfvoldaan vanuit de gym richting je fiets. Je hijst jezelf op het zadel en fietst je benen lekker los. Thuis parkeer je je iPad op het aanrecht en zet je een nieuwe aflevering van Peaky Blinders aan, terwijl je je in de tussentijd op onderstaand recept stort. Over een uur ben je niet alleen een stuk wijzer over de snode activiteiten van de gebroeders Shelby, er staat ook nog eens een dampend avondmaal voor je neus. En daar worden ook je spieren blij van.
Ingrediënten
8 kippendijen
700 g zoete aardappels (in dunne plakjes gesneden)
500 g geschrapte worteltjes
260 g cherrytomaten (gehalveerd)
35 g broodkruimels
45 g pecannoten (in grove stukken gehakt)
40 g boter (gesmolten)
30 g peterselie (gesneden)
2 el dijonmosterd
2 el ahornsiroop
1 el olijfolie
1 citroen (sap en schil)
Zeezout en peper naar smaak
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 bij heteluchtoven).
2. Doe de ahornsiroop, olijfolie en citroensap in een kom en kluts door elkaar.
3. Leg de zoete aardappelplakjes in een grote ovenschaal. Besprenkel met het mengsel van stap 2 en voeg peper en zout naar smaak toe. Bak het geheel 15 minuten in de oven.
4. In de tussentijd doe je de broodkruimels, peterselie, pecannoten, citroenschil en boter bij elkaar in een kom en roer je die goed door elkaar.
5. Haal de schaal uit de oven en draai alle plakjes om. Leg daar de kippendijen bovenop en smeer die in met mosterd. De volgende laag bestaat uit het mengsel van de vorige stap. Top af met de worteltjes en breng opnieuw op smaak. Bak 20 minuten in de oven.
6. Voeg de tomaten aan de ovenschaal toe en bak nog eens 10 minuten in de oven – of tot de kip goudbruin kleurt. Serveer met het overgebleven citroensap.
Eet smakelijk!