De handigste apps voor een gezonde levensstijl

Laat je telefoon je helpen.

© Getty Images - Busakorn Pongparnit

gettyimages-876409758.jpg

Er zijn tegenwoordig overal apps voor: inzicht in je algehele gezondheid, een eetdagboek bijhouden, mindfulness, recepten, hersentraining en sporten. Met de handigste apps op je telefoon wordt het stukken makkelijker om jouw healthy lifestyle te hanteren.

Gezondheid

Je bent op zoek naar een overzicht waar je in één oogopslag alle data kunt zien over jouw eet-, slaap- en beweegpatroon. Een plek waar alle verzamelde gegevens van je smartwatch en je eigen bevindingen samenkomen.

Iphonegebruikers kunnen hiervoor terecht bij de Gezondheid-app. De app kent vier categorieën: activiteit, slaap, mindfulness en voeding. Doordat je deze app kunt koppelen aan verschillende apps en accessoires en daarnaast ook nog handmatig gegevens kan invoeren, krijg je een compleet overzicht over je gezondheid.

Voor mensen met een Android-apparaat is er de Google Fit app. Deze geeft, net als de Gezondheid-app, een zo volledig mogelijk gezondheidsprofiel. Het werkt samen met andere apps en activitytrackers om je inzicht te geven in je beweging, voeding en slaap.

Bijhouden wat je eet

Het eerste wat je te horen krijgt als je naar een diëtist stapt, is dat je inzicht moet krijgen in wat je eet. Je doel kan zijn om af te vallen of aan te komen, maar ook gewoon in het algemeen gezondere keuzes maken. Daarvoor zoek je een app die (zonder al te veel moeite hoeven doen) weergeeft wat en hoeveel je eet, en wat voor voedingswaarde je daarmee binnen krijgt.

Een geschikte app is MyFitnessPal. Deze app kent meer dan 6 miljoen verschillende ingrediënten en gerechten. Alles wat jij hoeft te doen is de barcode van een product scannen en aangeven hoeveel je hier van eet. De app geeft dan het aantal calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten, natrium en suikers aan. Ook belangrijke voedingsstoffen als Vitamine A en C, kalium, calcium en ijzer worden weergegeven. Als je een specifiek doel hebt kan je dat ook invoeren in de app en dan berekent MyFitnessPal het aantal calorieën en de macro's die jij dagelijks binnen moet krijgen.

Een vergelijkbare app is de Mijn Eetmeter-app. De app is gekoppeld aan de levensmiddelendatabank (LeDa) van het Voedingscentrum en het RIVM. Hierdoor beschik je dus altijd over de meest recente en betrouwbare data. Je krijgt te zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnen krijgt, maar ook in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf. De Mijn Eetmeter-app maakt ook gebruik van een ingebouwde BMI-meter. Zo probeert de app jou direct een advies te geven om gezond(er) te eten.

Mindfulness

Mindfulness heeft een nogal zweverig imago, maar steeds meer fitte mannen ontdekken de voordelen ervan. Sportieve held, Arie Boomsma, mediteert bijvoorbeeld dagelijks. Je hoeft hier voor niet naar een vage cursus met pittige huismoeders, je kunt gewoon een app gebruiken om te mediteren.

Headspace is een mindfulness-app die aangeboden wordt door Andy Puddicombe, een voormalig Tibetaanse monnik die pleit om elke dag 10 minuten mindfulness te praktiseren. Headspace focust zich dan ook voornamelijk op tien minuten lange meditaties zonder zweverig taalgebruik. Een prettige Britse stem en een mooie vormgeving maken deze vorm van mindfulness een verrijking van je leven.

Een goede, Nederlands gesproken mindfulness-app is de VGZ Mindfulness coach. De app biedt je een grote vrijheid in het kiezen van de oefening waar je op dat moment behoefte aan hebt. Geef aan hoeveel tijd je hebt voor een sessie en of je op je werk, thuis of in de trein bent. Daarmee speelt deze app heel goed in op de momenten dat je een paar loze minuten hebt, wat fijn is als je geen zin hebt om echt tijd vrij te maken voor mindfulness.

Recepten

Als je niet weet wat je moet eten, is receptinspiratie altijd welkom. Je hebt geen zin om door duizenden kookboeken te bladeren, en dat is ook niet nodig. Je bent opzoek naar een app voor recepten.

De app Receptenmaker is heel handig voor inspiratie voor het eten. Deze app plukt de lekkerste gerechten uit onder meer de Allerhande en Hallo Jumbo, en bundelt deze op een overzichtelijke manier in de app. De app maakt handig onderscheid tussen snelle recepten, eenvoudige recepten en populaire gerechten. Op die manier kan je altijd het gerecht vinden dat bij jouw situatie past.

Een andere app die handig is, is Slim Koken. De app biedt naast lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen. De app geeft je de mogelijkheid om de maaltijden van een hele week te plannen. Hierbij wordt rekening gehouden met de schijf van vijf en persoonlijke voorkeuren. Het geeft je ook tips voor tijdens het koken en het houdt rekening met restjes die je in huis hebt. Deze app scheelt je een hoop denkwerk en gedoe in de keuken.

Hersentraining

Je kunt de werking van je hersenen flink verbeteren door ze actief te houden. Ook je geheugen kan je verbeteren door het te trainen. Een fit brein is net zo belangrijk als een fit lijf. Daarom ben je op zoek naar een app om je hersenen te trainen.

De app Lumosity is ontworpen om je brein beter te maken. Je kunt dagelijks een reeks spelletjes spelen die je geheugen en concentratie trainen. Je start met een inventarisatieoefening, die je brein test op vaardigheden zoals het onthouden van vormen en kaarten. Als de app eenmaal je zwakke punten kent, ontwerpt het een trainingsregime om je te helpen om namen beter te onthouden en andere tekortkomingen van je brein ten einde te brengen.

Een andere app voor je hersenpan is de Fit Brain Trainer. Door middel van spelletjes, stimuleer en train je de hersenen. De app richt zich op de zes grote gebieden in de hersenen: geheugen, snelheid van denken, concentratie, probleemoplossing, taal en visuele ruimtelijkheid. Je kunt je trainingen helemaal zelf inrichten en bepalen waarop je je wilt focussen. Ook kun je jouw scores vergelijken met die van anderen, zodat je weet hoe jouw hersenen scoren tegen die van anderen.

Fitness

Sporten kan jij uitstekend zonder app. Alleen zijn er ook dagen dat je wat minder zin en inspiratie hebt. Op zo’n moment wil je best iets doen, maar het moet niet te ingewikkeld worden en je moet niet te veel hoeven nadenken. Voor deze dagen zoek je een app die je helpt bij het zoeken naar een workout.

Sworkit is een handige fitnessapp met wel 230 verschillende oefeningen, die elk ingedeeld zijn in verschillende categorieën. Zo kun je kiezen of je krachtoefeningen (voor een lichaamsdeel naar keuze), cardio-oefeningen, yoga-oefeningen of stretchoefeningen wilt doen. Vervolgens hoef je alleen maar de video te volgen. De app houdt je voortgang precies bij en biedt de mogelijkheid om je eigen fitnessschema te maken. Ook kan je kiezen uit schema’s die andere gebruikers hebben samengesteld.

De app Seven – 7 Minute Workout maakt gebruik van het concept van de zeven minuten workout. In deze vormgegeven app worden de oefeningen duidelijk uitgelegd en is je voortgang goed bij te houden. Het stimuleert je om iedere dag zeven minuutjes te trainen door middel van de ‘levens’ die je kwijtraakt als je niet traint.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?