Dít zijn de symptomen die horen bij een ijzertekort

Vermoeidheid en rusteloze benen zijn symptomen die horen bij een ijzertekort, maar er zijn er nog meer. Wij vertellen je hoe dit tekort ontstaat en wat je er zelf aan kunt doen.

© Getty Images

ijzertekort, duizelig bij opstaan ijzer, ijzertekort symptomen ogen, ijzertekort hoofdpijn, hoofdpijn ijzertekort

Eiwitten en koolhydraten zijn belangrijke macronutriënten voor sporters. Toch mag een micronutriënt als ijzer ook niet worden vergeten. Een ijzertekort heeft onder andere invloed op je spierfunctie en afweersysteem. Wij vertellen je welke andere symptomen horen bij een ijzertekort en hoe je ijzer zelf kunt verhogen.

Wat doet een ijzertekort met je lichaam?

IJzer stelt de rode bloedcellen in staat zuurstof naar de spieren te transporteren, zodat die de gewenste prestaties kunnen leveren. IJzer speelt daarnaast een rol bij de omzetting van koolhydraten — de belangrijkste brandstofbron tijdens activiteiten met hoge intensiteit — in energie voor de spieren. Je kunt te maken krijgen met een teveel aan ijzer, maar ook een ijzertekort. Zonder voldoende ijzer zal een sporter veel sneller vermoeid raken en langzamer herstellen. Dit komt doordat er te weinig ijzer is om rode bloedcellen te ondersteunen bij het vervoeren van zuurstof door je lichaam.

Naast vermoeidheid, kun je bij een ijzertekort last hebben van een bleke huid, snel buiten adem zijn, hoofdpijn, duizeligheid, droog en beschadigd haar en rusteloze benen. Als je normaal gesproken je ooglid naar beneden trekt zou de binnenkant van je ooglid rood moeten zijn. Wanneer je lijdt aan een ijzertekort zal de binnenkant van je ooglid wit en bleek zijn.

Een ijzertekort is niet hetzelfde als bloedarmoede. Bloedarmoede kan na een tijdje ontstaan, maar vaak heb je van te voren al last van de eerder genoemde symptomen. Heb je last van deze symptomen? Neem dan zeker even contact op met je huisarts.

Welk orgaan breekt ijzer af?

Misschien vraag je je af hoe een ijzertekort ontstaat en welke organen hierbij betrokken zijn. De oorzaak van een ijzertekort hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan dieet, leeftijd en geslacht. Het kan zijn dat iemand te weinig ijzer binnenkrijgt, maar het kan ook zijn dat ijzer minder goed door het lichaam wordt opgenomen (bijvoorbeeld door een darmaandoening) of dat er sprake is van een bloeding/bloedverlies.

Je lever is het orgaan dat ijzer afbreekt. Vooral voor vegetariërs, vrouwen die menstrueren en atleten is het belangrijk om op hun ijzerinname te letten. Atleten en duursporters hebben vaak meer ijzer nodig dan gemiddeld en zullen ook meer ijzer verbruiken.

Hoe krijg ik mijn ijzerwaarde omhoog?

Misschien ben je vegetariër of een grote fan van duursport. Je vraagt je dan waarschijnlijk af hoe je je ijzerwaarde omhoog krijgt. Gelukkig is er voldoende voeding die ijzer bevat. Het grootste deel van het ijzer in je lichaam haal je uit voeding. Door veel te sporten kan je behoefte aan ijzer toenemen, let er daarom op dat je producten aan je dieet toevoegt die rijk zijn aan ijzer. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je vooral in dierlijke producten als kip, vlees en vis. Non-heemijzer zit bijvoorbeeld in volkoren producten, peulvruchten, spinazie en noten.

Hoe snel gaat je ijzer omhoog?

Heb je symptomen die lijken op een ijzertekort? Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts. Zou je graag je ijzerwaarde willen ophogen, omdat je bijvoorbeeld veel sport? Je zou dan kunnen letten op je voeding. Daarnaast zijn er nog wat tips die kunnen bijdragen aan het verhogen van je ijzergehalte. Zo kan het helpen om wat meer vitamine C binnen te krijgen, omdat vitamine C de opname van ijzer verhoogt. Daarnaast helpt het ook om geen koffie en thee te drinken tijdens het eten van een ijzerrijke maaltijd. Probeer vervolgens je ijzerinname over de dag te verdelen. Zo krijgt je lichaam beter de kans om ijzer goed op te nemen, en dit is natuurlijk je uiteindelijke doel.

Vaak kun je met behulp van voeding en het plannen van je maaltijden een ijzertekort opvangen. De vraag of het slikken van ijzer tabletten nodig is, kun je het beste aan een dokter overlaten.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?