Verschillen in temperatuurervaring op het werk: zo komt het en dit doe je eraan

Maak een einde aan de discussies over de verwarming op kantoor.

© Getty Images - John Lamb

gettyimages-200143088-001.jpg

De eeuwige discussie op kantoor is toch wel op welke temperatuur de verwarming moet. Ook ramen en airconditioners zijn vaak onderwerp van het debat. De ene collega loopt altijd in een T-shirt en is een voorstander van ramen open, terwijl de ander met een wollen trui aan steevast klaagt over de kou. Hoe komt dat toch? En wat kun je er tegen doen?

Zet de thermostaat op 14 graden en iedereen heeft koud, terwijl bij 30 graden iedereen zit te zweten. Voor kantoorpanden en flatgebouwen wordt de temperatuur vaak geregeld volgens de internationale norm die de thermische perceptie uitrekent op basis van omgevingstemperatuur. Dat komt neer op de temperatuur waarbij de minste mensen klagen. Dit blijkt rond de 21 graden Celsius te liggen.

Een temperatuur waar iederéén blij van wordt, bestaat helaas niet. Manieren om alle seizoenen comfortabel door te komen wel, zelfs voor koukleumen of mensen die het snel warm hebben.

Hoe komt het dat je warm of koud bent?

Je lichaam zou je kunnen vergelijken met een centrale verwarming. Ons hart werkt als de pomp en je zenuwcellen in de hersenen functioneren als thermostaat. Als je het koud hebt, zorgen deze cellen ervoor dat haar- en bloedvaten verwijden zodat de bloedcirculatie in een hogere versnelling wordt gezet en je het warmer krijgt. Wanneer je het warm hebt worden je zweetklieren geactiveerd om weer af te koelen. Zo probeert je lichaam de temperatuur constant te houden, bij de kerntemperatuur van 37 graden.

Verschillen in temperatuurperceptie zijn niet enorm, je zult niemand hartje winter met ontbloot bovenlijf in zijn tuin zien zitten. De verschillen die er zijn kunnen komen door lichaamsbouw, medische aandoeningen, of gewoon de aanleg om het snel koud/warm te hebben.

Magere mensen maken minder, en verliezen sneller, warmte waardoor deze mensen het sneller koud zullen hebben dan gespierdere mensen. Zwaardere mensen hebben het vaak juist sneller warm, doordat vetweefsel goed isoleert.

Mannen hebben over het algemeen minder last van de kou dan vrouwen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Maastricht komt dit doordat vrouwen een slechtere doorbloeding hebben, gevoeliger zijn voor temperatuurwisselingen en door hormoonschommelingen.

Bloedarmoede, schildklierproblemen of een eetstoornis zijn medische oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je het vaak koud hebt. Mensen die last hebben van hart- en vaatziekten door een ongezonde levensstijl, hebben het ook vaak koud. Hun bloedvaten zijn vernauwd, met een verminderde doorbloeding en koude ledematen tot gevolg.

Hulp als je het snel koud hebt

Kleding
Kleding is de meest voor de hand liggende manier om je temperatuur te regelen. Niet alleen de hoeveelheid kleding, maar ook het materiaal is hierbij van belang. Een wollen trui is warmer dan een van katoen bijvoorbeeld. Ook speciaal thermo-ondergoed kan je helpen de kou tegen te gaan. Als wollen sokken je voeten niet warm kunnen houden, is de oplossing verwarmde inlegzolen. Met een ingebouwde accu, blijven je voeten tot wel 8 uur lang verwarmd. Precies genoeg om de werkdag door te komen.

Eten en drinken
Eten en drinken kan hoe dan ook helpen om de temperatuur (tijdelijk) op te krikken of omlaag te krijgen: van thee schiet je lichaamstemperatuur even omhoog, waarop je lichaam de thermostaat snel lager zet. Warme dranken zijn een goede remedie tegen de kou. Alcohol zet de bloedvaten open, waardoor je het er warm van krijgt. Toch is het niet aan te raden dit tegen de kou te gebruiken, alcohol schakelt het rillen uit, waardoor je niet meer doorhebt dat je het koud hebt en je sneller onderkoeld raakt. Eten kun je ook beter niet direct uit de koelkast eten wanneer je snel last hebt van de kou. Dit kost je lichaam veel energie. Volgens de Chinese voedingsleer zouden stoofpotjes met kruiden als kaneel en kardemom verwarmend werken.

Mindset
Je zou ook mentale trucs kunnen gebruiken om minder last van de kou te hebben. De Wim Hofman methode bijvoorbeeld. Deze man beklom halfnaakt ijzige bergen en liep een marathon boven de poolcirkel, in korte broek. In deze cursus leer je om net als de “iceman” zen te blijven onder de meest koude omstandigheden.

Mindfulness is ook een goede manier om minder last te hebben van de kou. Bij mindfulness draait het om een aandachtige en accepterende houding aan te nemen. Het koud hebben is vervelend, maar daar tegen vechten kost veel energie. Door de kou te accepteren kan dat veel rust geven.

De Chinese geneeskunde gaat uit van een balans tussen yin en yang, waarbij die eerste staat voor verkoeling en die tweede voor warmte. Zijn die uit balans, dan kun je het te koud of te warm hebben. Acupunctuur kan je helpen deze balans weer te herstellen.

Hulp voor als je het snel warm hebt

Kleding
Dat dikke truien niet aan jou besteed zijn weet je al langer dan vandaag, maar er is nog meer wat je kunt doen om overmatig gezweet te voorkomen. Draag kleding van lichte, ademende stoffen als linnen en viscose om koel te blijven. Merken als Arctic Cool en Odlo hebben zelfs speciale (onder)kleding om koel te blijven. Dankzij nieuwe technieken en materialen is deze kleding extra geschikt om zweet af te voeren en je lichaamstemperatuur te verlagen.

Eten
Een vol bord met eten kost veel energie om te verbranden, waar je het warm(er) van krijgt. Door je eten in meerdere kleinere porties te verdelen kun je dat voorkomen. Het is niet handig om je eten scherp te kruiden als je het al heet hebt. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en is het nog lastiger voor je lichaam om af te koelen. Ook cafeïne of sigaretten kunnen dat effect hebben op je lichaam hebben en kun je dus beter vermijden als je het warm hebt.

Bonus: Slapen
Als je het snel warm hebt kan je het beste onder een zomerdekbed slapen, ongeacht het seizoen. Wanneer je het bed deelt met iemand, betekent dit niet dat je onder hetzelfde (winter)dekbed hoeft te slapen. Wanneer temperatuur vaak een discussiepunt is, kunnen jullie onder twee eenpersoonsdekbedden slapen.
Hoofdkussens voor heethoofden zijn er in vele vormen: schuim, gel en ademende stoffen. Vervang jou normale kussen door een koeltekussen wanneer je het snel warm hebt. Er zijn ook navulbare waterkussens op de markt, die je extra koel kan maken door ze in de koelkast te leggen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?