Hoe sporten je mentale fitheid boost

Dit zijn de beste breinboostende sportactiviteiten.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-909230912.jpg

In een gezond lichaam huist vaak ook een gezonde geest. Sporten kan namelijk je cognitie, ook wel kenvermogen, verbeteren. Er zijn echter tal van verschillende sporten en er is een breed scala aan soorten oefeningen en trainingen. Welke sport en hoeveel beweging houdt je geest in topvorm? Recent onderzoek probeert antwoord te geven op deze vraag.

Onderzoekers van de University of Basel en de University of Tsukuba in Japan voerden een grootschalige analyse uit van bestaande wetenschappelijke literatuur. In totaal keken de onderzoekers naar tachtig onderzoeken.

'Meer, meer, meer' is niet beter

Wat bleek? Duurtraining, krachttraining of een combinatie van deze componenten lijken de cognitieve prestaties te verbeteren. Maar gecoördineerde en uitdagende sporten die complexe bewegingspatronen en interactie met medespelers vereisen, zijn een stuk effectiever.

Ook 'hoe meer je beweegt, hoe beter je brein', gaat niet direct op. Meer beweging leidt niet automatisch tot een hogere mentale fitheid. Een langere duur per oefening belooft alleen een grotere verbetering van cognitieve prestaties over een langere periode. ‘Coördineren tijdens een sport lijkt een stuk belangrijker dan het totale sportvolume’, vertelt onderzoeker dr. Sebastian Ludyga.

Mannen versus vrouwen

Dat dezelfde hoeveelheid aan sportactiviteit een ander effect heeft op de fysieke fitheid van mannen en vrouwen, is al bekend. Maar hoe zit dat bij de mentale fitheid? De verschillen zijn vooral duidelijk te zien bij de intensiteit van de inspanning en niet per se de sportsoort, aldus de onderzoekers.

Zo lijkt een zware workout vooral de moeite waard voor het mannelijke geslacht. Combineer dit met een geleidelijke toename aan intensiteit en voilà, je geeft je cognitieve gesteldheid een aanzienlijk boost. De cognitieve conditie van vrouwen lijkt vooral gebaat bij sportactiviteiten met een lage tot gemiddelde intensiteit. Het positieve effect verdwijnt bij hen al snel als de intensiteit in rap tempo wordt verhoogd.

Tot slot keken de onderzoekers ook naar de verschillen in effectiviteit tussen leeftijdscategorieën. Want net als je fysieke conditie, verandert je cognitief vermogen na verloop van tijd. Toch konden de onderzoekers geen indicator vinden voor verschillen in effectiviteit binnen de diverse leeftijdsgroepen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?