Met deze tips krijg je makkelijk meer groenten binnen

Zo komt het goede voornemen om gezonder te eten dit jaar wel uit.

© Getty Images - Caiaimage/Adam Gault

gettyimages-742168705.jpg

Nederlanders aten in 2018 gemiddeld 128 gram groente per dag, terwijl de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid het dubbele daarvan is. Grote kans dat jij ook niet aan die 250 gram groente komt. Zonde, groente zitten boordevol vitamines en mineralen die je maar moeilijk ergens anders uit kunt halen. Daarnaast bevatten groente veel voedingsvezels die belangrijk zijn voor gezonde darmen en het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Het eten van voldoende groente helpt de kans op allerlei ziektes te verkleinen en je lichaam gezond te houden. Doordat groente ook nog eens relatief weinig calorieën bevatten is het ook een geschikte keuze als je op je gewicht let.

Je snapt nu dat groente een van de meest gezonde categorieën binnen je eetpatroon is. Alleen is dit misschien niet je favoriete eten. Toegegeven, van 250 gram doorgekookte spruiten wordt niemand vrolijk. Gelukkig hoef je niet alle groente tijdens je avondeten te consumeren, er zijn veel manieren om zonder dat je het door hebt wat extra’s binnen te krijgen. In je diner kun je ook makkelijker (én smakelijker) dan je denkt extra groente toevoegen. Met de volgende tips kom je zonder moeite wel aan die 250 groente per dag.

Ontbijt

Ontbijten met groente is misschien nog wat onwennig, maar het is makkelijker dan het lijkt. Ontbijt je met havermout? Voeg eens 100gr courgette toe aan je gebruikelijke recept, en laat je verassen (het is echt lekker, ondanks dat het niet zo klinkt). Je kunt ontbijten met een pannenkoekenrecept met groente. Ga voor een hartige pannenkoek of zoete pumpkinpancakes. Als je graag ontbijt met een omelet kan je hier ook makkelijk wat groente aan toevoegen (denk aan wat champignons, paprika of tomaat). Zelfs je bruine boterham met kaas kan je opleuken door er ook wat kiemgroente en tomaat op te leggen.

Lunch

Lunchen met groente is makkelijk en lekker. Maak (of koop) een lunchsalade met veel verschillende groente. Smeer groentespread of een geprakte avocado op brood of crackers. Doe wat groente in een muffintray, giet hier dan een ei overheen met wat kruiden. Na een half uurtje in de oven en heb je een voorraad heerlijke muffins om mee te lunchen. Je normale boterham met kaas of kipfilet wordt er niet minder op door een plakje komkommer en tomaat toe te voegen. Restjes van de vorige dag of een kom (groente)soep doen het ook altijd goed als lunch. Zo zijn er onwijs veel manieren om halverwege de dag ook al halverwege de benodigde 250 gram groente te zitten.

Snacks

Rauwkost zijn de ideale gezonde en caloriearme snack. Denk aan radijsjes, komkommer, tomaatjes, paprika of wortels. Die kun je lekker los eten of opleuken met hummus of een yoghurtdipje. Je kunt ook snacken met gegrilde groente en kruiden. Vleeswaren of (light) roomkaas toevoegen is een manier om groente om te toveren tot een heerlijke snack.

Avondeten

Uiteraard kun je af en toe gaan voor een ouderwets AVG’tje, maar dit is niet de meest spannende manier om groente binnen te krijgen. Gelukkig is het eten van (meer) groente hartstikke trending, waardoor er veel nieuw soort producten op de markt zijn om het je makkelijk te maken. Vervang je ‘normale’ rijst af en toe eens door de bloemkool- of broccolirijst voor die extra portie groente. Je favoriete pastarecept zal veel meer vitamines bevatten als je de pasta vervangt voor courgetti. Er zijn tortilla’s met extra groente er in verwerkt zodat je wraps nog gezonder worden. Zelfs met pizza of patat op het menu kan je makkelijk extra groente eten. Gebruik een pizzabodem (deels) van bloemkool of courgette en vervang aardappelfriet door groentefriet.

Altijd in huis

Naast het verwerken van groente in al je maaltijden, zijn er nog een paar dingen in huis die je kunt aanpassen om er zeker van te zijn dat je die 250 gram dagelijks binnen gaat krijgen. Bladgroente zijn makkelijk op het laatste moment nog ergens door te gooien als blijkt dat je verder toch niet genoeg groente hebt. Zorg daarom dat je altijd een zak sla of spinazie in je koelkast hebt liggen. Dat kun je makkelijk nog tussen een sandwich, wrap of omelet proppen. Naast je koelkast is het handig om je vriezer te vullen met groente. Diepvriesgroente zijn niet minder gezond als vers, maar wel veel langer houdbaar. Zo is het niet in huis hebben van groente, nooit meer een excuus. Tot slot kan het helpen om groente (die niet in de koelkast hoeven) een prominente plek in de keuken te geven. Uit onderzoek blijkt dat we vaker eten wat we zien. Zo zal het staren naar een tros tomaten lijden tot gezondere keuzes dan een snoeppot op tafel.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?