Zo bereken je heel simpel je caloriebehoefte

Tip: koop zo snel mogelijk een goede weegschaal.

© Getty Images - francescoch

gettyimages-898704212.jpg

Eigenlijk is afvallen of aankomen helemaal niet zo moeilijk. Wil je afvallen: zorg dat je minder eet dan je verbrand. Wil je aankomen: zorg dan dat je méér calorieën eet dan je verbrandt. Het is allemaal geen rocket science. Wat hier soms wél lastig aan is, is het berekenen van die caloriebehoefte. Natuurlijk, er zijn honderden tools beschikbaar om de berekening voor jou te doen, maar dat zijn meestal schattingen en dus geen gegarandeerd succes. Wij hebben drie stappen om je persoonlijke caloriebehoefte te berekenen voor je op een rij gezet.

Bepaal je calorieënplan

Om je persoonlijke caloriebehoefte te meten, hoef je je niet te focussen op de macro’s en micro’s die je binnenkrijgt. Als je dit nog niet doet, hoef je daar dus niet ineens mee te beginnen. Het enige wat je moet doen is een calorieaantal bepalen waar je je aan gaat houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen op basis van een internettool of standaard berekening. Probeer je zo strikt mogelijk aan het maximaal aantal calorieën te houden en doe in die twee weken geen dingen die je anders niet zou doen. Moet je toevallig deze week een of twee dagen meer of minder werken, dan kan dat een heleboel calorieën schelen en een minder betrouwbare berekening opleveren. Om je calorieën overzichtelijk in beeld te brengen kan je gebruik maken van een van de vele apps die je helpen om je calorieën bij te houden.

Ga op de weegschaal staan

Heb je nog geen weegschaal? Koop er dan een, veel meer dan twee tientjes zal het niet kosten. In de eerste twee weken van je calorieënplan, ga je er namelijk elke dag op staan. Belangrijk is dat je dit elke dag op dezelfde manier doet, zo krijg je het meest eerlijke beeld van je gewicht. Weeg jezelf altijd vóór je gegeten en gedronken hebt. We raden je aan om het ’s morgens te doen; net nadat je uit je bed bent gekropen en naar het toilet bent geweest, maar voor je ontbijt. Op dit moment ben je helemaal ‘leeg’, waardoor je een realistisch beeld krijgt van je gewicht. Noteer je gewicht elke dag op een plek waar je het makkelijk kunt vinden.

De berekening

De berekening is even simpel als dat ‘ie effectief is. Vergelijk het gemiddelde gewicht van week 1 met dat van week 2. Is je gewicht hetzelfde gebleven? Mooi. Je hebt je caloriebehoefte gevonden. Is je gewicht gezakt of gestegen, dan weet je dat je net onder of net boven je behoefte zit. Verhoog of verlaag je dagelijkse inname en begin weer opnieuw. Wanneer je gewicht twee weken stabiel is gebleven heb je het aantal kcal voor 'onderhoud' gevonden. Wanneer je dit weet, kan je je dagelijkse calorie-inname gaan aanpassen op jouw persoonlijke doelstellingen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?