3 redenen om meer seizoensgroente te eten

Inclusief een lijst van wat bij welke maand hoort.

© Getty Images - Nigel Allison / EyeEm

gettyimages-767980081.jpg

Als je door de supermarkt loopt, zou je bijna vergeten dat we verschillende seizoenen kennen. Alle soorten fruit en groente zijn het hele jaar door gewoon verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat aardbeien in de winter een goed idee zijn. Het eten van seizoensgroente en fruit heeft meerdere voordelen.

Het lekkerst én gezondst

De groente en fruit die hoort bij het seizoen, zijn vaak het lekkerst. Iedereen die

weleens een aardbei in de winter heeft gegeten kan beamen dat die een stuk minder goed smaken dan in de zomer. Dat komt niet alleen door dat het niet het goede seizoen voor de plant is, maar ook omdat het minder vers is. Producten worden overgevlogen van plekken waar de planten wel goed groeien waardoor het veel langer duurt voordat het in de winkel ligt. In die tijd verliezen de groente smaak, en ook vitamines. Hierdoor zijn verse producten gezonder en lekkerder. Daarnaast is je lichaam ingesteld op eten per seizoen, je hebt in de zomer vast wel zin in een fruitsalade, maar niet in erwtensoep, toch?

Beter voor het milieu

De productie van vlees blijkt al behoorlijk belastend voor onze aarde. Als je dat toch wilt eten, maak je ecologische voetafdruk niet nóg groter door ook nog eens groente uit de andere kant van de wereld te eten. Met het kopen van lokale groente en fruit help je mee aan de vermindering van CO2-uitstoot. Want wat op jouw bord ligt, hoeft (bijna) geen reis af te leggen. Het scheelt een gigantische energierekening als planten niet in een kas met kunstlicht hoeft te groeien en voor seizoensgroenten en –fruit zijn geen kunstmest, pesticiden en andere kunstmatige ingrepen nodig om de groei te bevorderen.

Beter voor je portemonnee

Misschien wel de beste reden om groente en fruit uit het seizoen te kopen: je bespaart er veel geld mee. Als je een rondje door de versafdeling maakt en alleen let op de prijs, kom je automatisch uit bij de producten uit het seizoen. De teler hoeft in deze tijd van het jaar namelijk geen kas, supplementen of extra meststoffen te gebruiken om groente en fruit te laten groeien. Ook hoeft het niet overgevlogen te worden uit een land met een tropisch klimaat, wat natuurlijk extra geld kost. De natuur doet al het werk en zorgt met een beetje geluk voor een gigantische oogst. Daarom kun jij het vervolgens voor een klein prijsje in de supermarkt kopen.

Groente per seizoen

Ben je overtuigd dat je beter seizoensgroente kunt kopen en eten, maar heb je geen idee wat je dan moet halen? Om je alvast op weg te helpen hier een lijstje:

Januari: knolselderij, prei, rode kool, rode biet, schorseneren, spruiten
Februari: koolraap, pastinaak, witte kool, savooikool, uien
Maart: bloemkool, groene selderij, witlof, wortelen, paddenstoelen
April: aardappelen, andijvie, asperges, radijs, rapen
Mei: Doperwten, kropsla, spinazie, spitskool
Juni: artisjok, broccoli, prinsessenbonen, venkel
Juli: aubergine, bleekselderij, komkommer, Chinese kool
Augustus: bloemkool, courgette, koolrabi, mais, paprika, kropsla
September: snijbonen, mais, tomaat, pompoen
Oktober: paddenstoelen, rapen, spinazie, schorseneren
November: wortelen, pompoen, veldsla, witlof, venkel
December: uien, witte kool, aardappelen, wortelen, andijvie

    Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?