Hoe vies is je herbruikbare waterflesje?

Ze blijken viezer dan je denkt.

© Getty Images - djiledesign

gettyimages-646908470.jpg

De gemiddelde basic gymkit bestaat uit sportkleding, een handdoek en een flesje water. Laatstgenoemde voorziet je van je broodnodige dosis H2O tijdens het sporten, maar dat is waarschijnlijk niet het enige waar het je in voorziet. Naast water is de kans namelijk groot dat je aardig wat bacteriën binnen krijgt. Een nieuw Braziliaans onderzoek heeft aangetoond dat herbruikbare shakebekers en waterflessen smeriger zijn dan gedacht.

In het onderzoek werden 30 sportschoolmedewerkers gevraagd om hun shakebekers voor het onderzoek te overhandigen. Deze 30 gebruikte flessen werden vergeleken met 30 ongebruikte, schone flessen. Wat bleek? In 83% van de gebruikte flessen was sprake van besmetting met bacteriën.

Hoe groot is de kans dat je er ziek van wordt? Philip Tierno, hoogleraar microbiologie en pathologie aan de NYU School of Medicine, zegt dat dat afhankelijk is van drie factoren: de hoeveelheid bacteriën, het type bacteriën en het immuunsysteem van een persoon.

De besmetting van bacteriën komt mede door indirect contact met de handen. Als je je handen niet wast na een bezoekje aan de badkamer en je vult vervolgens je flesje, dan verandert je fles in een broedplek voor bacteriën.

Om de oase van bacteriën wat in te dammen en het risico op ziek worden wat te verkleinen, is het verstandig om je flesje na gebruik in de vaatwasser te doen. Daarnaast is het van belang om je handen telkens te wassen voordat je je geliefde shakebeke vult met water. Let daarbij extra op je nagelbedden.

Was je handen als volgt:

  • Pak wat zeep;
  • Doe de zeep aan zowel de boven- en onderkant van je handen en onder je nagelbedden;
  • Vorm je hand als een klauw en krab als het ware over de palm van je andere hand om het zeepsop goed onder de nagelbedden te krijgen;
  • Was je handen gedurende 20 seconden en voilá je handen zijn schoner dan schoon!

Volgens Tierno is het verstandig om in plaats van een kunststoffen of plastic fles, stalen, metalen of glazen flessen te gebruiken. Bacteriën kunnen zich minder goed hechten aan deze gladde oppervlakken. Bovendien zijn flessen met gladde oppervlakken makkelijker te reinigen, om zo te voorkomen dat er plekken waar bacteriën kunnen groeien ontstaan.

Nog een laatste tip: sharing is caring gaat in dit geval niet op. Deel een fles niet met een ander voordat je het hebt afgewassen. Dat is voor beide partijen wel zo fijn.

Een nieuwe drinkfles nodig?


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?