Etiquetteregels bij het versturen en ontvangen van een Tikkie
Zo sla je voortaan geen flater meer.
Sinds het voorjaar van 2016 is betalen niet meer wat het geweest was. Met Tikkie kan men namelijk op een zakelijke, snelle en makkelijke manier geld terugvragen van jan en alleman zonder zich bezwaard te hoeven voelen. De app telt inmiddels zo’n 4 miljoen gebruikers en dat aantal lijkt alleen maar te toe te nemen.
Iedere gebruiker heeft er eigenlijk een soort haat-liefdeverhouding mee. Het is leuk en makkelijk om ze te versturen, maar zuur om ze te ontvangen – op de grappige en kenmerkende bedankgifjes na dan. Maar wanneer is het nou gepast om een Tikkie te sturen? Vlak na het uitje weet je het bedrag nog uit je hoofd, maar dat komt wel wat krenterig, opdringerig en ongezellig over. Met zulk soort vragen hoef je voortaan niet meer te zitten, want Men’s Health zet de Tikkie-etiquette voor jou op een rij:
Tikkie-etiquette:
- Je vraagt het exacte bedrag terug. Afronden is zó 2015;
- Wacht tot de volgende dag met het versturen van een Tikkie, zo kom je niet te opdringerig over;
- Als ontvanger betaal je je Tikkie binnen 48 uur. Zit je krap bij kas? Geef dan aan dat de betaling even op zich laat wachten;
- Een Tikkie verstuur je alleen wanneer dit vooraf duidelijk is afgesproken. Niemand zit te wachten op een onverwachts betaalverzoek;
- Vraag jezelf af in hoeverre het nodig is om een Tikkie te versturen. Heb je een koffietje gedaan met een goede vriend(-in)? Af en toe trakteren kan geen kwaad. Bij grotere bedragen of uitjes met grotere groepen zijn Tikkies natuurlijk een handige uitkomst.
Nu hoef je nooit meer een flater te slaan bij het versturen en ontvangen van een Tikkie. Er kleeft alleen wel een groot nadeel vast aan het hele Tikkie-verhaal. Een rondje doen in de kroeg of trakteren op een date lijkt steeds meer uit te sterven. Dat is de prijs die we betalen voor het betaalgemak van Tikkie.