Ga je beter spellen door WhatsApp of is dat een fabel?
'Ja ga egt goet en me jouw?'
© Getty Images - Anadolu Agency

WhatsApp-taal als wtf, ff, thnx en lol, blijkt niet nadelig te zijn voor je taalgebruik. Actief gebruik van social media als WhatsApp heeft zelfs een directe positieve invloed op je spelling, zo ondervond Lieke Verheijen, taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Verheijen bestudeerde het taalgebruik van Nederlandse jongeren in chats, sms’jes, tweets en whatsappjes en de invloed op het schrijven op school. Waar velen misschien de angst hadden dat dit afwijkende schrijfgedrag zou leiden tot taalverloedering, blijkt dat dus niet het geval.
Verheijen vond dat het actief WhatsApp-gebruik een directe positieve invloed op spelling in schoolteksten heeft. Jongeren die sociale media op een actieve en talig creatieve manier gebruikten, schreven zelfs schoolteksten van hogere kwaliteit.
Passief gebruik daarentegen staat je taalvaardigheden wel in de weg. Het ontvangen en lezen van andermans appjes verslechteren je schrijf- en spelvaardigheden. Gebruik jij woordvoorspellers en autocorrectie? Dan is de kans groot dat jij niet de toekomstige winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gaat worden, want jongeren die hier gebruik van maakten presteerden slechter op school wat betreft spelling.
In haar onderzoek analyseerde Verheijen teksten van verschillende social media van jongeren. Daarnaast nam ze bij honderden jongeren een enquête af over hun social media-gebruik en werd hun schrijfvaardigheid getest. Wat bleek? Er bestonden meer positieve dan negatieve verbanden tussen het gebruik van social media en schrijfvaardigheden.
Bij een ander experiment vergeleek ze twee groepen jongeren: de ene groep moest vijftien minuten whatsappen, de andere groep moest vijftien minuten mandala’s inkleuren. De jongeren die moesten whatsappen presteerden beter op een schrijftaak die daarop volgde. Het lijkt er dus op dat je al whatsappend je taalvaardigheden kunt opkrikken.
Via: Radboud Universiteit