Een interessante kijk op ons geluksgevoel in crisistijd
Ja, ook geluk is in cijfers uit te drukken.
© Getty Images - Eric O'Connell

Door de coronacrisis is ons gelukscijfers van een klinkende 7,5 naar een magere 6,3 gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het geluksinstituut van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Eén van de onderzoekers, Indy Wijngaards, licht het onderzoek toe bij het NPO Radio 1-programma Stax&Toine.
Geluk in crisistijd
Het onderzoek is misschien een beetje een open deur. Want zeg nou eerlijk, in tijden van crisis is het niet meer dan logisch dat de gevoelens van geluk afnemen. Toch brengt het onderzoek ook nieuwe inzichten met zich mee. Zo heeft het onderzoek duidelijk gemaakt dat de meest voorkomende emoties spanning, prikkelbaarheid, bedroefdheid, angst en eenzaamheid zijn. Bovendien laten de resultaten zien dat de afname van geluk niet even groot is voor elke groep in de maatschappij.
Zo lijden mensen met inkomensonzekerheid meer onder deze crisis dan andere groepen. Datzelfde geldt voor mensen met inwonende kinderen die nu met het jonge grut thuis zitten. Hoe dat precies zit? ‘Het is een enorme uitdaging, om thuiswerken, het huishouden en thuiseducatie te combineren,’ vertelt Wijngaards. ‘Daarnaast kan het continu bij elkaar op de lip zitten spanningen veroorzaken, dat in het ergste geval kan leiden tot agressiviteit.’
Tips en tricks voor geluk
Zijn de onderzoeksresultaten alleen maar om ongelukkig van te worden? Gelukkig niet. Mensen werden tijdens het onderzoek gevraagd naar tips en tricks om hun geluk weer een boost te geven. Die tips en tricks vallen in een aantal thema’s in te delen. ‘Blijven bewegen om er eentje te noemen,’ benadrukt Wijngaards. ‘Of mediteren, wandelen, klussen binnenshuis of nieuwe dingen leren als bijvoorbeeld schilderen of tekenen. Ook een veelgenoemde tip is het beperken van je nieuwsconsumptie. Zet bijvoorbeeld de pushberichten van je nieuwsapp uit, zodat je zelf kunt kiezen wanneer je het nieuws wilt zien.’
En daarnaast is er over het algemeen in geluksonderzoeken een hoopgevende trend waar te nemen, die ook hier naar verwachting zal plaatsvinden. Vergelijkbaar met andere crises als de economische crisis in 2008 of de crisis na 9/11 is de geluksdaling in het begin het grootst. Een positieve noot om daar aan toe te voegen is dat dat na verloop van tijd weer gaat bijtrekken. Wijngaards: ‘Mensen gaan wennen aan de huidige situatie en langzamerhand gaat dat geluksniveau weer naar terug naar het oude niveau.’ Dat stemt toch positief.