Zo weet jij de volgende nieuwjaarsborrel wél alle namen nog

Gelukkig nieuwjaar.. Rob..?

© Getty Images - Caiaimage/Paul Bradbury

gettyimages-505936879.jpg

Je kent het vast wel, dat moment op de nieuwjaarsborrel dat die ene jongen van IT naar je toe loopt om je een gelukkig nieuwjaar te wensen. Tja, hij fixt het hele jaar al jouw computerprobleempjes, maar hoe heet hij ook alweer? Was het nou Robbert, of Roy? Je hersenen hebben moeite met namen uit elkaar halen die fonetisch op elkaar lijken, maar je kunt ook een naam volledig vergeten. Zeker wanneer je iemand niet vaak ziet, is de kans groot dat je zijn of haar naam vergeet. Als je deze tips volgt zal je de kans dat je iemands naam onthoudt wat vergroten.

Blijf herhalen

Onze hersenen werken als een soort wegennetwerk. Wanneer jij iemand nieuws leer kennen is het alsof er in je hersenen een nieuw weggetje wordt aangelegd. Zoals ook in het echt gebeurt, als je de weg niet gebruikt, groeit er vanzelf weer mos en onkruid overheen. Hierdoor kan je de weg minder makkelijk bewandelen en ‘vergeet’ je de naam. Probeer na de ontmoeting bewust opnieuw aan de naam te denken en in je hersenen het ‘weggetje’ te lopen. Hoe vaker je het bewandelt, hoe beter de weg. Als je het blijft herhalen zal er vanzelf een vierbaans snelweg in je hersenen ontstaan en zal je de naam niet meer vergeten.

Maak associaties

Probeer wanneer je iemand ziet een connectie te maken met de persoon en bepaalde informatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat z’n naam lijkt op die van iemand anders, een specifieke hobby of een karakteristieke eigenschap. Bijvoorbeeld: Martijn met z’n rode haar of Bart met z’n accent. Hoe meer associaties je maakt, hoe makkelijker de naam te onthouden is.

Probeer te rijmen

Als je iemand ontmoet, maak dan een rijmzinnetje op zijn of haar naam. Dit is een bewezen tactiek om dingen beter te onthouden. In de reclamewereld wordt dit veel gebruikt en noemen ze dat het Rhyme-a-Reason effect. Denk er maar eens over na welke slogans je kent, over het algemeen rijmen ze allemaal. ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’, ‘100% Bob, 0% op’ en er zijn er nog veel meer. Doordat het lekker klinkt en soepel loopt, spreekt het een systeem in je hersenen aan dat erg gevoelig is voor manipulatie. Je kunt door zelf zo’n rijmpje te maken je hersenen manipuleren om de naam te onthouden. We raden wel aan om dit in jezelf en niet hardop te doen. Toch een beetje ongemakkelijk als je nieuwe teamleider zich aan je voorstelt en jij hardop zegt: “Dit is Rick, hij heeft een grote…” ach, je snapt ‘m wel.

Volg je Men’s Health al op Facebook en Instagram?