Hoe gezond is een zoete aardappel?

De aardappeltjes van oranje zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen.

© Getty Images - tashka2000

gettyimages-512277626.jpg

Een zoete aardappel is een zetmeelrijke wortelgroente die zoet van smaak is. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, is het geen familie van de aardappel. Een zoete aardappel behoort tot de windefamilie, terwijl andere aardappelen tot de nachtschadefamilie behoren. Een zoete aardappel heeft een dunne, bruine schil aan de buitenkant met gekleurd vlees aan de binnenkant. De meest voorkomende kleur is dezelfde als die van ons koningshuis – oranje. Aardappeltjes van Oranje zou dan ook een toepasselijke bijnaam kunnen zijn van de groente, die tevens ook witte, paarse of gele variaties kent.

Voedingswaarden

Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitamines en mineralen, waaronder ijzer, calcium en selenium. Bovendien zijn ze een goede bron van veel soorten vitamine B en vitamine C. Een van de belangrijkste voedingsvoordelen van een zoete aardappel is dat ze rijk zijn aan een antioxidant dat beter bekend staat als beta-caroteen, wat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Voedingswaarden van 1 stuk (130 gram) zoete aardappelen, gekookt

Bron: Het Voedingscentrum

Beste bereidingswijze

Je kunt je schilmesje voortaan in de keukenlade laten liggen, want de gezondste manier om aardappelen te eten is “in het jasje”. Veel van de vezels en een meerderheid van de antioxidanten zitten immers in de schil.

Je kunt een zoete aardappel op diverse manieren bereiden. Braden, bakken, stomen en koken zorgen allen voor het behoud van verschillende voedingsstoffen die zoete aardappelen bevatten. Het koken van zoete aardappelen kan het beta-caroteenniveus verlagen, maar het koken van een zoete aardappel lijkt het vitamine C-gehalte te verhogen.

Andere gezondheidsvoordelen

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in de schil van zoete aardappelen, en helemaal in die van de paarse variant, het oxidatieproces kunnen helpen verminderen, waardoor het risico op kanker kan worden verkleind.
  • Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een gezond spijsverteringsstelsel.
  • Op dit gebied is nog niet voldoende onderzoek gedaan, maar er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat een gematigde consumptie van zoete aardappelen de regulering van de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 zou kunnen verbeteren;
  • Een onderzoek van Food & Nutrition Research heeft uitgewezen dat zoete aardappelen, in het bijzonder de paarse, een specifieke groep antioxidanten bevatten die gunstig zijn voor je ogen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?