Uit welk rijpingsstadium haal je 't meest uit een banaan?

De tijd is rijp om dit dilemma eens en voor altijd op te lossen.

© Getty Images - millionsjoker

gettyimages-507299226.jpg

Bananen worden wereldwijd in grote getale geproduceerd en geconsumeerd. Voor sporters is deze gele natuurlijke versnapering in veel gevallen een vast onderdeel van hun dieet. Bananen zitten namelijk vol met voedingsvezels, vitamine C, kalium, vitamine B6 en mangaan. Er woedt alleen een discussie over wanneer men een banaan zou moeten eten. De een zegt hoe rijper hoe beter, de ander eet ze het liefst zo groen mogelijk. Hoe zit het nou precies?

Over het algemeen verandert de smaak en voedingswaarde van een banaan tijdens het proces van het rijpen. Zo zijn bananen die nog niet zo goed zijn gerijpt vaak minder zoet dan goed gerijpte bananen. Hoe dat komt? Tijdens het rijpproces wordt het zetmeel van de banaan omgezet tot snelle suikers.

Sweet spots

In Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost Azië is bijna iedereen bekend met zogeheten ‘sweet spots’ op de banaan. Zo heet de fase van vroege vorming van bruine vlekjes op de bananenschil. Dit is een teken dat het grootste gedeelte van het bananenzetmeel is omgezet in suikers en het bananenvlees donker, nattig en zachtpappig wordt. Hier in Europa heerst de opvatting dat een banaan bij het krijgen van bruine vlekjes overrijp en oneetbaar is. De banaan gaat dan hoppa, zo de prullenbak in. Zo gaan er jaarlijks miljoenen bananen die in principe nog gewoon te eten zijn bij het groene afval.

Er zit echter een groot verschil tussen diverse bananensoorten met betrekking tot de bruine vlekjes. Zo zijn er bananenrassen die nooit vlekjes ontwikkelen en rassen die dat altijd doen. Binnen de rassen die wél vlekjes ontwikkelen zit ook nog een groot verschil: de ene soort doet het al voordat de pulp verpapt en de andere pas na dit proces.

Groengeel of geelbruin?

Een niet goed gerijpte banaan heeft als voordeel dat je langer verzadigd bent en kunt genieten van de voordelen die resistent zetmeel te bieden heeft. Resistent zetmeel is de belangrijkste vorm van oplosbaar voedingsvezel die langzamer en dieper in het lichaam wordt verteerd. Het geeft je dan ook energie op de lange termijn. Bovendien kan het zetmeel helpen bij het afvallen, omdat het de afgifte van het hormoon glucagon stimuleert, waardoor de snelheid waarmee het lichaam vet verbrandt, toeneemt.

Aan de andere kant is een goed gerijpte banaan met wat bruine vlekjes op de schil makkelijk te verteren en kan het je een goede energieboost geven die je nodig hebt voordat je gaat sporten. In principe kun je je banaan dus hartstikke goed gebruiken als pre-workout. Zo kun je voortaan bij het consumeren van een lekker banaantje voor het sporten in Joel Beukers-stijl schreeuwen: BANAANTJE D’R BIJ?!

Hoe je je banaan eet is deels afhankelijk van je smaak. De een prefeert ‘m groengeel; stevig van structuur, minder zoet en ietwat bitter van smaak. De ander heeft een voorkeur voor een geelbruine banaan; zacht van structuur en zoet van smaak. Daarnaast is de keuze voor een groengele of geelbruine banaan afhankelijk van datgene dat jij uit je kromme vriend wilt halen. Hoe dan ook, er bestaat geen foute keuze. Problem solved!

Sta je op het punt om een banaan weg te gooien, omdat ‘ie naar jouw idee te rijp is? Gooi ‘m niet weg, maar maak er een smoothie of bak er een bananenbrood van. Zo doe je jezelf en moeder natuur een heel groot plezier.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?