Winter-BBQ-Recept: Op zeewier gestoomde oesters met Oosterse marinade

Zelfgeraapte, Zeeuwse oesters, om precies te zijn.

© Men's Health

Beeld_BGE.jpg

Oesters hoef je niet alleen in een fancy restaurant te nuttigen met een glaasje bubbels in je hand - je kunt ze ook zelf rapen en klaarmaken. In het Zeeuwse dorpje Yerseke liggen ze gewoon voor het oprapen én ze smaken hier verser dan ooit. Dus wanneer je eenmaal een paar mooie rakkers hebt gevonden, heb je twee opties: 1. Je wipt ze open en eet ze rechtstreeks uit het knuistje. 2. je maakt ze klaar met het volgende recept. Ons advies: probeer allebei eens.

Op zeewier gestoomde Zeeuwse oesters met Oosterse marinade

Benodigdheden:

2 kg vers zeewier (grof wier waarop de oesters kunnen liggen)
12 wilde Zeeuwse oesters (maat 0, extra groot)
1 bosuitje
1 rode chilipeper

Voor de marinade:

1 el fijne mosterd
20 ml oestersaus
20 ml sojasaus
20 ml vocht uit een potje stemgember
½ tl vissaus
50 ml olijfolie
100 ml zonnebloemolie

Benodigde accessoires:

Big Green Egg
ConvEGGtor

Voorbereiding

• Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en het rooster, tot een temperatuur van 210 °C.

• Doe intussen voor de marinade de mosterd, de oestersaus, de sojasaus, het gembervocht en de vissaus in een kom. Mix met de staafmixer tot alle ingrediënten goed zijn vermengd. Blijf mixen en schenk in een dun straaltje de olijf- en de zonnebloemolie erbij zodat je een mooie, gebonden marinade krijgt.

Bereidingswijze

• Verdeel het zeewier in een gelijkmatige laag over het rooster en leg hier de oesters op de bolle kant op. Sluit de deksel van de EGG en laat de oesters 8-9 minuten in hun eigen vocht stomen. Maak intussen het bosuitje schoon en snijd deze in dunne ringen. Halveer de chilipeper, verwijder het steeltje en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.

• Haal de oesters uit de EGG en steek ze voorzichtig open (pas op, de schelp en het vocht zijn heet; houd ze vast in een theedoek). Laat het overtollige vocht uit de oesters lopen.

• Sprenkel marinade naar smaak over de oesters en garneer ze met de bosui en de chilipeper.

Oestertips

• Nog geen gevorderde oestereter? In plaats van maat 0 (extra groot), kun je ook kleinere exemplaren gebruiken. Houd hiervoor de volgende bereidingstijden aan: maat 1 (groot) 6-7 minuten, maat 2 (middel) 5-6 minuten en maat 3 (fijn) 4-5 minuten.

• Je kunt controleren of een rauwe oester goed is door op de schelp te tikken. Als dit blikkerig of hol klinkt, betekent dit dat de oester geen vocht meer bevat of dat ze aan het ontbinden is.

• Staat een rauwe oester een beetje open? Dit hoeft niet te betekenen dat de oester niet goed is. Geef er een tik op en als de schelp zich sluit, is de oester nog altijd geschikt voor consumptie.

• Als je een kistje met oesters hebt aangebroken en je eet (hoe onvoorstelbaar ook) niet alle oesters direct op, leg dan de deksel terug met iets zwaars als een conservenblik erop. Door de druk blijven de oesters gesloten en voorkom je dat ze uitdrogen.

• Kleinere oesters zullen als ze gaar zijn vanzelf iets open gaan. Bij grotere exemplaren gebeurt dit niet.

Volg je Mens Health al op Facebook en Instagram?