Met deze eiwitverdeling per maaltijd maximaliseer je je spiergroei
Hanteer de juiste dosering voor pure winst.
© Getty Images - PeopleImages

Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw, maar wat is de perfecte verdeling per maaltijd? Onderzoek van de Ritsumeikan University in Japan geeft antwoord op die vraag.
Onderzoek naar eiwitverdeling
De onderzoekers verdeelden 26 mannelijke studenten in twee groepen. Gedurende de twaalf weken ontvingen beide groepen drie maaltijden per dag – ontbijt, lunch en avondeten. Het enige verschil tussen beiden was de eiwitinname. Groep 1, de ‘hoge’ ontbijtgroep, at respectievelijk 0.33, 0.46 en 0.48 eiwit per kilo lichaamsgewicht. In totaal aten de studenten 1.3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.
De andere groep, de ‘lage’ ontbijtgroep, at respectievelijk 0.12, 0.45 en 0.83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De totale eiwitinname kwam op hetzelfde neer als de andere groep, enkel de dosering was anders. Alle proefpersonen trainden gedurende de twaalf weken drie keer per week.
Verspreid je eiwitten
Wat bleek? De mannen in de ‘hoge’ ontbijtgroep hadden een hogere toename in spiermassa en spierkracht dan de mannen uit de andere groep. Zo presteerden ze beter op de leg curl, leg extension, arm curl, row én chest press. Kortom, pure winst!
‘Om de spiergroei en krachttoename met weerstandstraining te maximaliseren, moet niet alleen worden gekeken naar de dagelijkse totale eiwitinname’, concluderen de onderzoekers. ‘Het is van belang om ook naar de eiwitinname per maaltijd te kijken, vooral bij het ontbijt.’