Fastfood vs. sportsupplementen: wat is beter voor het glycogeenherstel na het sporten?
De wetenschap zoekt het uit.
© Getty Images - JW LTD

Sportdranken en energierepen zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Vooral dat laatste aspect kan voor vele sporters een probleem vormen – want zijn die producten het geld wel waard? Een nieuw onderzoek vergelijkt fastfood met deze sportsupplementen om te kijken welke van de twee best zijn voor het aanvullen van de glycogeenvoorraad.
Glycogeen is een energiebron dat is opgeslagen in onze spieren en wordt gebruikt tijdens fysieke activiteiten. Het wordt vaak aangeraden om de glycogeenvoorraad na het sporten aan te vullen. Dit gaat vooral op voor atleten die vaker op een dag trainen of voor mensen die een duurtraining hebben gedaan.
In een onderzoek dat werd gepubliceerd in the International Journal of Sport Nutrition and Excercise Metabolism werd gekeken naar het verschil in het herstel van de glycogeenvoorraad tussen sportdranken en –snacks en fastfoodproducten. In het onderzoek moesten proefpersonen tweemaal fastfood of sportsupplementen innemen binnen een vier uur durende herstelperiode na een fietssessie. Vervolgens moest men een 20 km tijdrit uitvoeren op de fiets.
De porties van de sportsupplementen en het fastfood bevatten dezelfde aantal calorieën en macronutriënten. De resultaten lieten verrassend genoeg geen verschil zien tussen de sportsupplementen en de fastfoodproducten. Zowel bij het herstel van de glycogeenvoorraad als bij de prestatie op de 20 km tijdrit bleken beide producten net zo goed te scoren.
Of dit betekent dat je voortaan je hardlooproute langs een fastfoodketen moet laten lopen? Dat dan weer niet, maar met het af en toe eten van een burgertje bereik je hetzelfde effect - met betrekking tot de glycogeenvoorraad - als met een speciaal daarvoor aangeschaft sportsupplement.