Kan rauw deeg je echt ziek maken?

Wetenschappers vertellen of deze lekkernij echt gevaarlijk is of niet.

© Getty Images

GettyImages-904936098.jpg

Er zijn een paar dingen in het leven die verleidelijk zijn, één ervan is rauw cake- of koekjesdeeg. Punt is dat rauw deeg eten hetzelfde is als Russisch roulette: krijg je salmonella of niet? Je weet het gewoon nooit zeker. “Dat komt doordat meerdere ingrediënten zorgen voor een verhoogd risico op Salmonella en E.coli,” zegt Soohyoun Ahn, assistent-professor voedselveiligheid aan de University of Florida.

Veel bacteriën kunnen zorgen voor overgeven, misselijkheid, buikpijn, diarree en koorts, maar ook voor acuut nierfalen en bloedarmoede, of zelfs de dood, zegt Ahn.

In zeldzame gevallen kunnen mensen met Salmonella reactieve artritis ontwikkelen, een soort gewrichtsontsteking dat invloed heeft op de knieën, enkels en/of voeten. Deze aandoening komt het vaakst voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

Volgende de U.S. Food & Drug Administration (FDA) lopen ouderen, jonge kinderen, baby’s en zwangere vrouwen, en mensen met een slecht immuunsysteem, een nog groter risico.

Waar komen die bacteriën vandaan?

Als je zelf je deeg maakt, is de boosdoener vaak rauw ei, aangezien dat Salmonella kan bevatten, zegt Susan Whittier, directeur van de klinische microbiologie-service van New York-Presbyterian/Columbia University Medical Center.

Val niet voor de fabel dat je de buitenkant van je ei gewoon kunt wassen waardoor je geen risico meer loopt. Dit maakt namelijk geen enkel verschil als Salmonella aan de binnenkant van het ei zit, wat absoluut een mogelijkheid is, zegt Whittier.

Deeg dat je in de winkel koopt is vaak wel gepasteuriseerd, dus het is onwaarschijnlijk dat je dan ziek wordt van het ei. Kortom: let gewoon goed op en bak je deeg voordat je het eet. Of kies voor een vegan recept.