Verrassend (lekker): dit kun je gewoon nog eten als er schimmel op zit
Schimmel eraf snijden en schranzen maar
© Getty Images - Jenny Dettrick

Schimmel is meestal een duidelijk teken dat eten bedorven is. In de meeste gevallen moet je het dan ook direct weggooien, aangezien het stofje mycotoxinen in bepaalde schimmels je erg ziek kan maken. Gelukkig zijn er ook schimmels die helemaal geen kwaad kunnen. Neem bijvoorbeeld blauwe kaas, een kaassoort die voor ongeveer 50 procent uit schimmel bestaat maar allesbehalve schadelijk is voor de gezondheid. Ook schimmels zoals paddenstoelen, champignons en truffels horen in dit lijstje.
Wat je nog meer gewoon kunt eten als ’t beschimmeld is? Het United States Department of Agriculture (ministerie van Landbouw in de U.S.) heeft een lijst opgesteld met voedsel dat nog prima te eten is als er schimmel op zit. Snijd of schraap het eraf en schranzen maar!
Droge worst
Als je een droge worst een tijdje laat liggen, komt er meestal een wit laagje overheen. Dat is niet erg. Sterker nog: het is een natuurlijk proces. Bewaar de worst in de koelkast in vetvrij papier en hij gaat tijden mee.
Harde kazen
Voor van die zeldzame momenten waarop de kaas in je koelkast zó lang ligt dat hij begint te schimmelen: je hoeft het gele goud niet weg te gooien. Deze schimmel groeit alleen aan de buitenkant. Door de schimmel weg te snijden, kun je de rest nog gewoon eten. Het Voedingscentrum hanteert de richtlijn om schimmel op kaas op één centimeter rondom het beschimmelde gedeelte weg te snijden.
Harde groenten
Producten met een laag vochtgehalte (bijvoorbeeld kool, paprika en wortelen) kun je nog prima gebruiken als je de beschimmelde stukken eraf snijdt. Door het lage vochtgehalte zitten de schimmels ook hier weer alleen aan de buitenkant. Bij ‘nattere’ groenten zoals tomaten kun je dat beter niet doen, omdat de schimmel door het vocht meer in het product getrokken wordt.
Zeker als het gaat om voedselverspilling is het goed om in je achterhoofd te houden dat je niet alles wat beschimmeld is meteen hoeft weg te gooien, maar voorkomen is beter dan genezen. Koop dus niet teveel in en bewaar voedsel op een koude en droge plek.