Wat zijn de symptomen van RSI - en wat doe je eraan?

Last van je pols, arm, nek, schouders of andere lichaamsdelen? Het kan hieraan liggen.

© Getty Images - foxline

Wat-zijn-de-symptomen-van-RSI-en-wat-doe-je-eraan.jpg

De laatste dag van februari is, zoals elk jaar, de Internationale dag tegen RSI (Repetitive Strain Injuries). RSI ken je waarschijnlijk ook wel als muisarm. De Internationale Dag tegen RSI is in het leven geroepen om mensen voor te lichten over de risico’s en op die manier het aantal RSI-patiënten naar beneden te schroeven.

convertedNodes

Wat is RSI?

RSI kan ontstaan als je steeds een repetitieve handeling verricht en het komt op na langdurige, statische belasting van je spieren. Die spier is dan gespannen, maar beweegt nauwelijks. Zoals bij computeren het geval is. Wanneer je je muis beweegt, span je wel je spieren aan, maar de spier beweegt maar met kleine fracties. Hierdoor ontstaan er kleine samentrekkingen in je spieren die pijn kunnen veroorzaken. Wanneer je vaak dezelfde beweging maakt of in een verdraaide of ongemakkelijke houding zit, kan RSI ook op de loer liggen. Wanneer je die statische bewegingen volhoudt, kan de pijn erger worden, kun je kramp krijgen en kun je zelfs kracht verliezen.

Hoe ontstaat RSI?

Nu we steeds meer met beeldschermen leven, zijn de mogelijkheden om RSI te ontwikkelen haast eindeloos te noemen. RSI ontstaat niet meer louter op de werkvloer, maar kan zomaar op het toilet ontstaan als je daar met je smartphone in de weer gaat (so guilty).

Naast de bovengenoemde factoren hebben persoonsgebonden factoren (leeftijd, geslacht, lichaamsbouw), omgevingsgebonden factoren (werkstress, kwaliteit van leiding/management, sociale leven) en activiteitsgebonden (aantal werkuren, werken in een ongemakkelijke houding, gebrek aan afwisseling in activiteiten) ook invloed op het risico op RSI.

convertedNodes

Wat zijn RSI symptomen?

RSI uit zich in heel veel verschillende, en ook uiteenlopende, symptomen. Zo uit het zich in verschillende vormen van pijn. Denk aan hoofdpijn, nekpijn, pijn in het schoudergebied, armen, polsen, handen en bij draaiende of buigende bewegingen.
Daarnaast kunt je ook last hebben van spierspanning, stijfheid, tintelingen en kun je door je polsen zakken of dingen uit je handen laten vallen door uitval of krachtverlies. Doordat je huid kan verkleuren zou je het zelfs met het blote oog waar kunnen nemen wanneer je last hebt van RSI. Dit is overigens niet altijd het geval.

Sneller emotioneel reageren, gevoelig zijn voor warmte of kou en gevoelig zijn voor aanraking kunnen ook symptomen zijn van RSI.

convertedNodes

Wat te doen tegen RSI?

RSI komt vooral voor bij mensen die steeds dezelfde beweging maken. Maar ook de mate van stress kan invloed hebben op de kans om RSI te ontwikkelen. Zorg dat je je werkzaamheden vaak genoeg onderbreekt. Ga een wandelen, maak een rondje over de afdeling, haal koffie voor je collega’s, het maakt niet uit wat je doet, als je die statische, eentonige beweging maar onderbreekt. Houd je algemene fitheid onder controle en houd een goede werkhouding onder de duim.

Je werkgever kan ook helpen in de strijd tegen RSI. Heel goed zelfs. Hij kan bijvoorbeeld zorgen voor de juiste spullen en apparatuur. Wat jij verder op je werk kunt doen om de boel te beperken? Zorg dat je beeldscherm (met de bovenkant) op ooghoogte staat, dat je knieën iets onder de hoogte van je heupen zijn als je zit. Zorg dat je onderarmen een hoek van 90 graden kunnen maken in verhouding tot je bovenarmen, dat je rechtop zit, dat je het computerwerk afwisselt met iets anders, dat je niet te lang achter elkaar zit en neem veel micropauzes. Ga dus plassen als je moet en haal drinken als je dorst hebt. Dat klinkt heel logisch, maar zoveel mensen die het zoveel mogelijk uitstellen.

Bronnen: RSI-vereniging, Unifor


FacebookInstagram