Vijf redenen waarom je hoofdpijn hebt in de ochtend
Sta je bijna elke dag naast je bed met knallende koppijn? Misschien heeft het met één van deze vijf dingen te maken.
© Getty Images - Image Source

1. Je hebt slecht/niet lang genoeg geslapen
Je lichaam heeft 7 tot 8 uur slaap nodig om normaal te functioneren. Wanneer je (veel) minder slaapt, komt je lichaam in een soort paniekmodus aangezien het ’t idee heeft dat er wat misgaat.
“Je vecht-of-vlucht-hormonen komen vrij waardoor je hartslag versnelt en je bloeddruk hoger wordt,” zegt dr. Salvatore Napoli van het New England Center of Neurology. Deze dingen kunnen bijdragen aan hoofdpijn.
Een paracetamol of ibuprofen kan je door de ochtend helpen. Mocht je je echt slecht voelen, kun je altijd nog een powernap van 20 tot 30 minuten inplannen. Langer dan dat maakt je hoofdpijn alleen maar erger en schopt je slaapritme in de war.
2. Je hebt te veel geslapen
Slaap je meer dan negen uur per nacht, dan maakt je lichaam minder van het hormoon serotonine aan, legt dr. Napoli uit. Een tekort aan serotonine vermindert de bloedtoevoer richting het brein wat vaak resulteert in hoofdpijn.
Vaak heb je last van dit soort hoofdpijn in het weekend, wanneer je meer slaapt. Wat je eraan doet? Simpelweg minder slapen. Probeer gewoon je dagelijkse 7 tot 8 uur te pakken, ook in het weekend.
3. Je endorfineniveau is niet op peil
De productie van dit feel good-hormoon is vroeg in de ochtend op z’n laagst. Bij sommige mensen kan dit migraine triggeren.
Een endorfinetekort kan ook de productie van andere neurotransmitters, zoals serotonine, in de war schoppen. Zoals je net al kon lezen kan een serotoninetekort de bloedtoevoer richting het brein verminderen, wat resulteert in hoofdpijn.
Deze vorm van migraine/hoofdpijn kun je tegengaan door vroeg in de ochtend een training te plannen, aangezien sporten de afgifte van endorfines stimuleert.
4. Je snurkt
Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, een slaapaandoening die ervoor zorgt dat je tijdelijk geen adem haalt tijdens je slaap. Hoewel dit maar een paar seconden duurt, kan het wel zorgen voor een zuurstoftekort in je brein. Volgens experts zorgt een zuurstoftekort voor verwijde bloedvaten in de hersenen, waardoor de druk in je hoofd toeneemt en je pijn krijgt.
Heb je het idee dat je last hebt van slaapapneu, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je helpen om van deze aandoening af te komen.
5. Je hebt nog geen koffie gedronken
Cafeïne is eigenlijk een lichte drug die je zenuwstelsel stimuleert. Drink je vaak koffie op vaste tijden? Dan kan het overslaan van een kop (door uitslapen, bijvoorbeeld) voor hoofdpijn zorgen.
De kans dat je hoofdpijn krijgt van cafeïne is het grootst wanneer je veel koffie drink of altijd koffie drinkt op hetzelfde moment. Heb je hoofdpijn? Drink dan simpelweg een bakkie troost. Mocht je van je koffieverslaving af willen, doe dat dan in stapjes in plaats van cold turkey om hoofdpijn te voorkomen.