Body-check: zo weet je of je spieren of vet verliest
En hoe je spierverlies voorkomt.
© Getty Images - Colin Anderson

De sportscholen zijn het hele jaar nog niet zo druk geweest en de smoothies in de supermarkt zijn elke dag uitverkocht. Fijn dat iedereen zo druk is om gezond te worden, maar een drastische draai in je leven is niet altijd de oplossing. Vooral als je probeert dat lumineuze lichaam te krijgen met zichtbare spieren. Want ineens vijf keer per week sporten en een strak eiwitrijk dieet volgen, werkt niet altijd zoals je wil. De volgende vier tekenen kunnen betekenen dat jouw gewilde spieropbouw is veranderd in ongewilde spierbraak.
Je verliest meer gewicht dan je had verwacht
Natuurlijk, je werkt hard. Maar dat het pijltje op de weegschaal ineens zo ver naar beneden zou gaan had zelfs jij niet verwacht. Nu moet je in je fit journey niet te veel aandacht besteden aan de weegschaal, want ook als het nummer ineens stijgt kan het betekenen dat je spiermassa is toegenomen, en niet je vetmassa. Hetzelfde geldt voor een dalend nummer. Minder gewicht kan ook minder spieren betekenen. Je kunt dit voorkomen door je calorieën niet te veel te verlagen, veel eiwitten te eten en je spieren door middel van krachttraining uit te dagen.
Je voelt je slap
Na een zware training is het logisch dat je je even uitgeblust voelt en je voeten over de grond slepen. Tijdens de training is dit níet de bedoeling, maar dat had je vast al wel verwacht. Kun je tegenwoordig een stuk minder in de sportschool dan een paar weken terug? Dan heb je geen spiermassa opgebouwd, maar juist afgebroken. Houd al je trainingen bij (hoeveel gewicht, hoeveel herhalingen, hoe lang je rent, enz.) en zorg dat je ook daadwerkelijk elke training meer kunt dan bij de vorige. Zodra het juist andersom is moet je beter op je levensstijl gaan letten. Zorg dat je meer slaap krijgt, je spieren genoeg rust geeft en gezond eet voor je weer die-hard in de sportschool gaat trainen.
Je ziet geen resultaat
Het hele punt van hard werken is dat je ook resultaten wil zien en beloond wil worden. Normaal gesproken creëer je kleine scheurtjes in je spieren tijdens een harde training, die je lichaam in de rustperiodes weer herstelt om je sterker te maken. Als je jezelf niet genoeg rust geeft, heeft je lichaam niet genoeg tijd om die spieren te herstellen. Je zult dan merken dat je fitnessresultaten niet vooruit gaan, of misschien zelfs achteruit gaan. Dus: rust, rust en nogmaals rust.
Je balans is weg
Spieren houden je lichaam in balans. Zodra je jouw spieren gaat afbouwen zal die balans ook naar beneden gaan. Niet alleen in rustperiodes, maar ook tijdens je trainingen. Je hersenen en spieren werken niet meer goed samen en je squat gaat van voor naar achteren en van links naar rechts. Niet de bedoeling. Ook hier geldt: zorg dat je je spieren meer rust geeft en met de juiste brandstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten) voedt. Doe het iets rustiger aan zodat je de techniek weer onder controle krijgt voor je meer gewichten aan je stok hangt.