Sporters opgelet: deze signalen wijzen mogelijk op een zink tekort
Het mineraal speelt een belangrijke rol bij spierherstel en psychische gezondheid. Kom jij aan de juiste hoeveelheid?
© Getty Images

Je bent er waarschijnlijk niet elke dag mee bezig, maar hoewel we er maar zo’n 9 mg per dag van nodig hebben, is het mineraal zink toch onmisbaar voor een gezond lichaam. Wat zink zoal voor je doet? Het is nodig voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van lichaamscellen en een goede werking van het immuunsysteem. Zie je deze voordelen van zink wel zitten, zorg dan dat je er genoeg van hebt in je lichaam.
Hoe merk je een tekort aan zink?
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een zink tekort:
1. Je hebt vaak last van je darmen
Zink helpt zo’n 100 verschillende enzymen in ons lichaam die betrokken zijn bij verschillende processen, waaronder de spijsvertering. Een tekort aan het mineraal zorgt ervoor dat het lichaam eten niet goed kan verwerken en moeilijker voedingstoffen kan opnemen. Symptomen als misselijkheid, overgeven of diarree kunnen eventueel wijzen op een zinktekort.
2. Genezing duurt langer dan normaal
Zink is betrokken bij de vorming van het skeletspierweefsel en spierherstel. Als je dagen na je work-out nog spierpijn hebt of het herstel langzaam verloop is er mogelijk sprake van een zink tekort. Een zink tekort vertraagt de genezing van lichaamsweefsel. Mocht dit proces langer duren dan normaal, kan een zink tekort de boosdoener zijn.
3. Je smaak- en reukzintuig verslechteren
Zink is cruciaal voor het functioneren van je smaakperceptie. Als je het idee hebt dat je minder snel iets proeft, kan dit een symptoom zijn van een zink tekort (en niet aan je kookkunsten, wat je vriendin ook zegt).
4. Je bent vaker ziek
Negeer geen griepgevoel dat maar niet weg lijkt te gaan. Wanneer je niet genoeg zink binnenkrijgt, kun je een slechtere weerstand krijgen. Krik je zinkniveau op door voldoende rood vlees, kaas, zilvervliesrijst of havermout te eten. Zink heeft namelijk invloed op zowel je immuun- als je antioxidantsysteem.
5. Je ogen hebben lang nodig om aan het donker te wennen
Wanneer je in een donkere bioscoopzaal komt of gaat lasergamen, hebben je ogen altijd even tijd nodig om te wennen aan het donker. Bij mensen met nachtblindheid duurt dit nog langer. Zink is nodig voor de totstandkoming van een een bepaalde vorm van vitamine A. Een zink tekort vermindert de aanmaak van vitamine A en dit kan uiteindelijk nachtblindheid veroorzaken.
6. Je hebt concentratieproblemen en/of een depressieve stemming
Er blijkt een verband te zijn tussen een tekort aan zink en onrust (je kunt met geen mogelijkheid stilzitten) en een slecht concentratievermogen. Daarnaast lijkt zink ook een rol te spelen bij de ontwikkeling van depressies. Een zink tekort zou depressieve klachten mogelijk verergeren.
7. Je vruchtbaarheid vermindert
Vruchtbaarheidsproblemen kunnen behoren tot de symptomen van een zink tekort bij een man. Zink heeft invloed op het testosteron hormoon en zorgt er ook voor dat de voortplantingsorganen gezond blijven. Een zink tekort heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van sperma en de hoeveelheid testosteron.
Wat gebeurt er als je een zink tekort hebt?
Als je gezond en gevarieerd eet ontstaat er niet snel een zink tekort. Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts mocht je twijfelen over je zink-inname. Voor een man van 18 jaar en ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram. De huisarts zal bij een vermoeden van een tekort waarschijnlijk eerst onderzoek doen.
Kun je zomaar zink slikken?
Het is verstandiger om eerst met je huisarts te overleggen voordat je start met een zink supplement, om een zink teveel te voorkomen. Nadat je weet of er sprake is van een tekort en de oorzaak bekend is kan je huisarts je van advies voorzien en eventueel een supplement adviseren.
Waar zit veel zink in?
Zink is een spoorelement en komt in kleine hoeveelheden voor in verschillende voedingsproducten. In dit artikel lees je waar veel zink in zit.