Deze zes ruzies heeft elk gelukkig stel soms

Met dit gekibbel bewijs je dat jullie alles kunnen overwinnen.

© Getty Images

Deze-zes-ruzies-heeft-elk-gelukkig-stel-soms.jpg

Of je nou net samen bent, of binnenkort je tienjarig jubileum viert: ruzie hoort bij een relatie. Met ruzie bedoelen we trouwens niet per se dat je tegen elkaar moet gaan staan schreeuwen, maar er zijn een aantal dingen waarover je als stel prima ruzie kunt maken. Sterker nog: het is gezond. Lees hieronder of jullie ruzie maken over de juiste dingen én hoe je de kwesties het beste kunt bespreken.

Ruzie #1: Waar jullie je geld aan besteden

Zelfs de koppels met wie het supergoed gaat, maken weleens ruzie over hoe ze hun zuurverdiende geld willen uitgeven. “Ik ken koppels die over elk detail van hun financiën kibbelen, of het nu gaat om reizen in de eerste klas of iedere ochtend een espresso bij Starbucks kopen in plaats van gewoon thuis koffie te zetten,” zegt relatietherapeut Jane Greer. Dit probleem gaat vaak dieper dan of je iets wel of niet kunt betalen, zegt relatie- en huwelijkstherapeut Susan Heitler. “Het gaat niet om je geld uitgeven aan designerkleding of een nieuwe auto, je maakt ruzie over normen en waarden,” zegt ze. De volgende keer dat je je geld wilt uitgeven aan een peperdure kop koffie en je partner wordt kwaad (of andersom): ga om de tafel zitten en praat over of je partner echt tegen de uitgave is en of er iets moet worden opgeofferd. Als je het technisch gezien kunt veroorloven, maar je partner er nog steeds tegen is, is het tijd voor een wat dieper gesprek. Misschien vindt één van jullie de uitgave onzin, of is er angst om blut te zijn. Erover praten zorgt voor meer inzicht in elkaars denkwereld. En dus voor een betere relatie.

Ruzie #2: Hoe vaak jullie sex hebben

“Een sexloos koppel is een kwetsbaar koppel, en wanneer jullie behoefte aan sex heel ver uit elkaar ligt, is dat een groot probleem,” zegt Heitler. Het probleem negeren zorgt er niet voor dat het weggaat: je moet met elkaar gaan zitten, praten en een oplossing bedenken over hoe vaak jullie actie ondernemen in de slaapkamer. Als je het niet op een rustige manier kunt oplossen, of op een manier dat jullie beiden tevreden zijn, is een therapeut echt een goed idee. “Dit is het type ruzie dat ervoor zorgt dat er affaires kunnen ontstaan,” wat de weg kan plaveien voor beëindiging van de relatie, waarschuwt Heitler.

Ruzie #3: Hoe je je boosheid uit

“Als één persoon uit een ‘uit alles wat je in je hebt en vergeet het vervolgens’-gezin komt en de ander uit een gezin waarin men nooit een stem verhief, is dat de formule voor spanning,” zegt Heitler. Haar advies: praat erover op een tijdstip dat jullie beiden gekalmeerd zijn en probeer te begrijpen waarom jullie beiden zo boos zijn. Zonder te exploderen.” Woede is een teken dat je moet stoppen, dus als je het voelt opkomen, moet je pauzeren,” zegt ze.

Ruzie #4: Welke rol jullie familie in jullie leven speelt

Word je helemaal gek wanneer je schoonmoeder op zondagavond belt hoe het gaat, terwijl jullie net zitten te eten? Word je partner gestoord van het zoveelste familie-uitje? Tijd om wat grenzen te stellen – en te respecteren. “De truc is om nooit kritisch te zijn naar elkaar, inclusief elkaars familie,” zegt Heitler. “Als je boos wordt omdat haar zus het nodig vindt om zich constant met jullie relatie te bemoeien en gesprekken met je vriendin aan te gaan, zeg dan dat je dat niet prettig vindt omdat het privézaken zijn.”

Ruzie #5: Wat te doen wanneer één van jullie zijn of haar baan kwijtraakt

Op de hedendaagse markt is het redelijk normaal om je baan te verliezen. Helaas. Wanneer dat gebeurt, is het ontzettend belangrijk dat jullie het zo snel mogelijk over jullie verwachtingen hebben. “Je moet zorgen dat je op één lijn zit, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan,” legt Heitler uit. Misschien vind je het belangrijk dat je geliefde het eerstvolgende aanbod aangrijpt, terwijl zij het prima vindt om 6 maanden zonder baan te zitten en te zoeken naar het juiste werk waar ze echt gelukkig van wordt. Als je dit eenmaal weet, kun je makkelijker een compromis vinden waardoor jullie niet bankroet gaan en depressief worden.

Ruzie #6: Wie doet wat in huis

Tenzij je relatie een rolverdeling à la Don Draper en Betty heeft, is het belangrijk om afspraken te maken over de afwas, de was, stofzuigen, etcetera. “Ik werkte een keer met een koppel dat ontiegelijke ruzie maakte over wie de afwas moest doen,” herinnert Greer zicht. “Hij bleef zeggen dat hij ze zou doen, en het bleef zich opstapelen in de gootsteen. Zijn vrouw werd er helemaal gestoord van.” De oplossing? Op de avonden dat hij de afwas moest doen, gebruikten ze papieren borden. Niet lang daarna kwam hij erachter dat hij het toch wel prettig vond om van een fatsoenlijk bord te eten, dus gebruikten ze weer normale borden,” zegt Greer. Jij pakt in het vervolg dus gewoon die afwasborstel. Luilak.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?