Moet je fruit skippen om af te vallen?

De waarheid over de zoete nectar van Moeder Natuur en je omvang.

© Getty Images

GettyImages-529664572.jpg

Koolhydraten zitten de afgelopen jaren flink op de schopstoel. Haver, zoete aardappelen, fruit en toegevoegde suikers zijn heel verschillende vormen van koolhydraten, maar toch worden ze allemaal als ‘evil’ bestempeld. Ze worden genegeerd door experts en verbannen uit veel populaire diëten.

Maar kan fruit, Moeder Natuur haar zoete traktatie, echt een slechte invloed zijn op je omvang of, sterker nog, je gezondheid?

Dit gebeurt met je lichaam als je fruit eet

De verwarring zit ‘m in het feit dat fruit suiker bevat, een koolhydraat die je bloedsuikerspiegel laat pieken. Je bloedsuikerspiegel daalt en stijgt gedurende de dag, maar als je levels continu de hoogte in gaan, kan dit leiden tot aankomen – en alle kwaaltjes die daarbij horen.

Maar fruit zit boordevol vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en ontelbaar voedingsstoffen. Fruitvezels helpen je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Dat is waarom een appel of een banaan eten niet dezelfde bloedsuiker-stijging veroorzaakt als snoep en koekjes eten, die weinig vezels bevatten.

Waarom fruit eten goed voor je is

Sterker nog: enorm veel onderzoeken tonen aan dat mensen die fruit eten minder wegen en minder last hebben van hartziektes, bloeddrukproblemen, kanker en eigenlijk alle andere soorten ziektes. Plus, fruit bevat water. “1 kop bramen bevat 80% water,” zegt Jim White van The Academy of Nutrition and Dietetics.

Zelfs fruit met een ‘hoog suikergehalte’, zoals watermeloen, is niet bepaald bedreigend (hoewel veel mensen je daarvan proberen te overtuigen). Zolang je niet een hele watermeloen in één keer eet, is er niks aan de hand met je bloedsuiker.

Dus ja, je moet fruit eten of je nou wel of niet op je gewicht let. En waarschijnlijk moet je zelfs veel meer fruit eten dan je nu doet. Sterker nog: 11% van de mensen eten de minimale aanbevolen hoeveelheid fruit, namelijk 2 stuks per dag. Kleine tip: onthoud dat bevroren fruit net zo goed (soms zelfs beter) is als vers fruit.

3 manieren om meer fruit in je dieet te verwerken

1. Combineer het

Kaas en fruit gaan goed samen, zowel qua smaak als qua voedingswaarden. Fruit bevat vezels en kaas bevat eiwitten, beiden geven je een verzadigd gevoel. Probeer een appel met een porite kaas. Of roer bessen door wat cottage cheese. Blauwe kaas en verse vijgen zijn ook een fantastische combinatie.

2. Gebruik je blender

Voeg bevroren bessen toe aan je dagelijkse eiwitsmoothie. Ze maken je smoothie koud en fris en zitten vol voedingsstoffen. De perfecte post-workout-maaltijd.

3. Grill je fruit

De natuurlijke suikers in fruit worden nog zoeter op de gril. Smeer bijvoorbeeld watermeloen, perziken, pruimen en zelfs bananen in met een beetje olie en gooi ze op je barbecue of grill tot je de gril erin ziet.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?