6 manieren waarop je al het goede van koffie verpest

Door deze fouten heeft je dagelijkse kop koffie een stuk minder zin.

Koffie is magisch. Een reeks onderzoeken linkt een zwarte kop goud aan van alles: van een verminderde kans op dementie tot je metabolisme op gang brengen. Plus, het geeft je een energieboost wanneer nodig. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je je dagelijkse mok zwart goud maakt. Lees en leer.

Zo verpest je het goede van koffie

1. Je drinkt koffie in de vroege ochtend

    Een kop koffie om 07.00 uur ’s morgens heeft totaal geen zin voor je energie. De eerste paar uur na ontwaken zijn de levels van het stresshormoon cortisol het hoogst in je lichaam, wat je een natuurlijke energieboost geeft. Dat is de reden waarom experts het erover eens zijn dat je je eerste kop koffie het best tussen 10.00 en 12.00 ’s morgens kunt nemen. Op dat tijdstip daalt je cortisol namelijk. Daardoor kun je optimaal gebruik maken van de natuurlijke energie in je lichaam, en bewaar je je cafeïneshot voor het tijdstip waarop je het echt nodig hebt.

    2. Je neemt aan dat dark roast meer antioxidanten bevat

      Eén regel waaraan iedereen zich kan houden: drink de koffie die jij het lekkerst vindt, niet welke het sterkst lijkt. “Onderzoek toont nog niet aan welke branding het gezondst is, daarvoor zijn de onderzoeken nog te pril,” zegt voedingsexpert Rob van Dam.

      Volgens Van Dam lijken zowel een lichte als een donkere branding even goed. Lichte brandingen lijken meer stoffen te bevatten die de bloedsuikerspiegel stabiliseren, antioxidanten bevatten en andere gezondheidsvoordelen geven. Donkerdere brandingen lijken hogere concentraties melanodine te hebben, wat wordt geassocieerd met antioxidanten, anti-kranker, ontstekingsremmend en een hoge bloeddruk tegengaan.

      3. Je drinkt lichte brandingen om minder cafeïne binnen te krijgen

      Geloof het of niet: lichtere brandingen kunnen zelfs meer cafeïne bevatten dan donkere brandingen. De reden? Het brandingsproces verbrandt meer cafeïne bij donkerdere brandingen, omdat ze langer worden verhit. Als je gevoelig bent voor cafeïne, of gewoon op zoek bent naar een lichtere branding, kan French roast een goede keuze zijn.

      4. Je drinkt veel te veel

      Meer is niet altijd beter; soms is het gewoon meer. Over het algemeen wordt de positieve werking een stuk minder tussen 5 – 8 koppen koffie. Meer dan dat drinken doet je geen goed, en bij sommige mensen werkt het zelfs averechts, zegt Frances Largeman-Roth, voedingsdeskundige en auteur van Eating in Color. Sterker nog: dit kan een hoge bloedsuikerspiegel, diabetes, angsten en maagzuur triggeren.

      5. Je gebruikt te veel suiker

      Eén van de grootste voordelen van koffie is dat het je bloedsuikerspiegel omlaag haalt en het risico op diabetes type 2 vermindert. Onder andere dankzij de antioxidanten. Maar hoe zit het met de suiker in je koffie? Volgens Van Dam is een beetje zoetigheid waarschijnlijk prima, maar je koffie in een dessert veranderen is dat niet. “De resultaten verschillen,” zegt Van Dam. “Sommige onderzoeken adviseren een beetje suiker te gebruiken en nemen nog steeds verminderd risico op diabetes waar, terwijl andere onderzoeken hebben aangetoond dat er alleen gezondheidsvoordelen zijn voor koffiedrinkers die hun koffie niet zoeten. Waarschijnlijk komt het neer op hoeveelheid. Wees dus zuinig met suiker.”

      6. Je laat je koffie koud worden

      Heb je ooit een kop koffie gezet, een paar slokken genomen, weggezet, vergeten waar je het hebt weggezet, het 2 uur later teruggevonden, opnieuw opgewarmd, een paar slokken genomen, en weer teruggezet?

      De zuurtegraad van je koffie wordt een stuk groter tussen die slokken door. Dat brengt geen enorme gezondheidsrisico’s met zich mee, maar dat extra zuur kan zorgen voor een minder goede spijsvertering en maagzuur. Ook kan het je tandglazuur aantasten. Koffie die je te lang laat staan kan ook minder antioxidanten bevatten doordat het zo lang wordt blootgesteld aan de lucht. Sommige onderzoekers adviseren koffie binnen 20 minuten na het maken te drinken voor een maximaal effect van de antioxidanten.

      Volg je Men's Health al op Instagram en Facebook?