6 gezonde producten die toch niet zo gezond zijn
Zorg dat je juist geïnformeerd bent wanneer je graag gezond wilt eten.
© Getty Images - Grace Cary

Gezonde producten in de schappen lijken een handige uitkomst voor je gezondheid. Maar wees gewaarschuwd: er is veel eten dat gezonder lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Teksten als 'vetvrij' , '100 % natuurlijk', 'glutenvrij' en 'minder suikers' zijn voorbeelden van dingen die op verpakkingen staan om voedingssoorten gezonder te laten lijken. Soms zijn ze dit ook, maar er zijn veel producten die helaas minder goed voor je zijn dan je zou denken. Om te zorgen dat je niet per ongeluk minder healthy bezig bent dan je zou willen, hebben wij een lijstje voor je gemaakt.
Groentechips
Je gewone chips vervangen door groentechips kun je net zo goed laten (tenzij je dit lekkerder vindt). Een gefrituurd chipje, blijft een gefrituurd chipje. Het maakt niet zoveel uit wat je in de frituur gooit, het vet of de olie dat daar bij komt kijken bevat een hoop calorieën. Bovendien is dit verzadigde vet slecht voor je hart en bloedvaten.
Kant-en-klaar smoothies
Smoothies zijn gezond, zolang je ze zelf maakt. Of wanneer je heel goed op de verpakking kijkt als je toch voor de makkelijke optie wilt gaan. Fruit is vaak wel de basis van kant-en-klare smoothies, maar daar wordt soms nog van alles aan toegevoegd. Toevoegingen van havermout, volvette zuivel en suiker (ook in de vorm van honing) kan het aantal calorieën in je favoriete drankje flink doen oplopen.
IJskoffie
Koffie is vrij van calorieën, smaakt heerlijk en geeft ons een boost. Geen wonder dat we dit massaal drinken. Met warm weer of voor de afwisseling pak je misschien ook wel eens een ijskoffietje uit het schap in de supermarkt. Waarschijnlijk ben je dan niet bewust van het feit dat dit stukken ongezonder is dan een zwarte koffie uit de machine. Aan ijskoffie wordt namelijk vaak melk en vooral een heleboel suiker toegevoegd om het zo smakelijk mogelijk te maken. Al die toegevoegde suikers zijn natuurlijk nergens goedvoor. Wie bewust gezondere keuzes wilt maken, kan de ijskoffie uit de winkel dus beter skippen.
Lightmayonaise
Gewone mayonaise vervangen door een lightvariant is niet perse een betere keuze voor je gezondheid. Een artikel mag in Nederland pas light heten als er tenminste 30 % minder suiker, vet of zout in zit. In het geval van light mayonaise gaat dit meestal om de hoeveelheid vet. Minder vet betekent minder smaak, iets wat de fabrikant wilt voorkomen dus om te compenseren worden er vaak extra suikers toegevoegd. Terwijl je die suikers juist wilt vermijden.
Yoghurt met een smaakje
Magere yoghurt is een prima keuze voor iemand die een gezond toetje zoekt, het bevat namelijk eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Er moet echter niet vergeten worden dat er veel verschillende soorten yoghurt bestaan, en dat ze niet allemaal zo goed voor je zijn. Yoghurt met een smaakje is bijna nooit een slimme keuze. Zo is het verschil tussen een schaaltje magere aardbeienyoghurt en een schaaltje gewone magere yoghurt al drie suikerklontjes. Als je meer smaak wilt kun je dit het beste zelf toevoegen in de vorm van wat fruit, kaneel of vanille-extract.
Vruchtensap
Fruit is gezond, fruitsap daarentegen niet zo. Ook wanneer 100% fruitsap op het etiket staat, kun je beter gewoon een stuk vers fruit eten. Een glas sinaasappelsap bevat 22 gram suiker, terwijl in één sinaasappel maar 13 gram suiker zit. Doordat sap veel suiker bevat, is het al snel een dikmaker. Bovendien gaat tijdens persen van fruit de vezels die nou juist zo gezond zijn, verloren. Drink fruitsap met mate en alleen omdat je het graag lust, het is namelijk niet goed voor je gebit en gezondheid.